Monday 8 November 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΡΜΑΝΙΑ

Έγιναν χθες Κυριακή 7 Νοεμβρίου "εκλογές" στη Βιρμανία!


Περίπου 30 εκατομμύρια Βιρμανοί κλήθηκαν χθες στις κάλπες, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, προκειμένου να εκλέξουν νέους βουλευτές. Οι τελευταίες εκλογές στη χώρα είχαν γίνει το 1990, οπότε και η χούντα έχασε, αλλά δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα, καταδικάζοντας την νικήτρια και αρχηγό της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι σε κατ΄οίκο κράτηση, καταλαμβάνοντας έκτοτε την εξουσία. Πολλές χώρες της Δύσης όμως χαρακτήρισαν τις χθεσινές εκλογές ανελεύθερες και άδικες.



Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι εκλογές που κήρυξε η χούντα της Μιανμάρ δεν συνάδουν με τα διεθνής κανόνες και κάλεσε το καθεστώς να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.
"Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν την μεγάλη τους λύπη για το γεγονός ότι οι αρχές της Μιανμάρ απέτυχαν να οργανώσουν ελεύθερες, ανοικτές και δίκαιες εκλογές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τη συνάντηση της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον με τον Αυστραλό ομόλογό της Κέβιν Ρουντ. ΗΠΑ και Αυστραλία κάνουν έκκληση στους ηγέτες της Μιανμάρ να διασφαλίσουν ότι "τους θεσμούς που θα προκύψουν από τις εκλογές θα τους χαρακτηρίζει η διαφάνεια, η υπευθυνότητα και θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού".

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι η χθεσινή ψηφοφορία σημαίνει επιστροφή της θηριώδους χούντας στην εξουσία. 
Η Γαλλία κάλεσε τις αρχές της χώρας να δεσμευθούν και να ξεκινήσουν συνομιλίες με την αντιπολίτευση και τις μειονότητες στη χώρα.

Σύμφωνα με αναλυτές τα κόμματα που συνδέονται με τη χούντα αναμένεται να κυριαρχήσουν, ενώ δεν συμμετείχε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Εθνική Λίγκα για τη Δημοκρατία. Η ηγέτης του κόμματος και βραβευμένη με Νόμπελ Αουνγκ Σαν Σουου Κίι, είναι η φυλακισμένη εδώ και χρόνια από το καθεστώς .

Σύμφωνα με το BBC, αρκετοί ψηφοφόροι καταγγέλλουν ότι η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος που υποστηρίζεται από το στρατιωτικό καθεστώς.
Το καθεστώς είχε απαγορέψει την παρουσία των ξένων ανταποκριτών στα εκλογικά τμήματα, ενώ είχε επιβάλει αυστηρότερους κανόνες λογοκρισίας στα κρατικά μέσα. 
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η σύνδεση στο Internet παρουσίαζε τεράστια προβλήματα, με πολλούς να κάνουν λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια της χούντας να ελέγξει την μετάδοση πληροφοριών. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Δέκα χιλιάδες Βιρμανοί πρόσφυγες στην Ταϊλάνδη. 
Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες Βιρμανοί πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν στην Ταϊλάνδη, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κρατίδιο των Καρέν, μία ημέρα μετά τις πρώτες εκλογές στη χώρα εδώ και 20 χρόνια.

Οι μάχες μεταξύ των ανταρτών που ανήκουν στη μειονότητα των Καρέν και στον τακτικό στρατό του βιρμανικού καθεστώτος μπορεί να κρατήσουν έως και τρεις μήνες, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπίσιτ Βετζατζίβα. «Είναι πιθανό αυτό να συνεχιστεί τους τρεις προσεχείς μήνες, κυρίως κατά την μετάβαση της εξουσίας από τη νυν κυβέρνηση στην εκλεγμένη κυβέρνηση» τόνισε.

Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους Βιρμανούς βρεθούν στο έδαφος της.
Τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες από τη Βιρμανία, κυρίως Καρέν, ζουν ήδη σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ταϊλάνδη.

πηγή:
tvxs

Και για όσους αναρωτιούνται ποια είναι η Βιρμανία, είναι η κατά κόσμον Myanmar:

No comments:

Post a Comment