Sunday 21 August 2011

η απορρύθμιση, της μεταρρύθμισης, τη "ρύθμιση", ω Εταιρεία!


Από τον Ζίζεκ στον Τσόμσκι:
Διεθνείς αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου

Ακαδημαϊκοί από 43 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Σλαβόϊ Ζίζεκ και ο Ζακ Ρανσιέρ εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες πανεπιστημιακούς ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την συγκεκριμένη πρωτοβουλία οργάνωσαν Έλληνες πανεπιστημιακοί, συνυπογράφοντας ένα κείμενο που είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, το οποίο δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες: http://supportgreekacademia.wordpress.com/ και http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?GRUNIV.

Το κείμενο που συνυπογράφεται από τους 902 πανεπιστημιακούς αναφέρει τα εξής:

"Για την υπεράσπιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Oι υπογράφοντες αυτήν την έκκληση εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους Έλληνες πανεπιστημιακούς που αντιτίθενται στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κλονίζει την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η οποιαδήποτε διαδικασία βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οφείλει να λαμβάνει καθοριστικά υπόψη της τις θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κατανοούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Συγκλήτων των ελληνικών πανεπιστημίων, η σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων καθώς και όλοι οι τοπικοί σύλλογοι των πανεπιστημιακών δασκάλων έχουν δημόσια εκφράσει την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές προτάσεις.

Ζητούμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου και από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου

* (α) να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου στην κατεύθυνση που έχουν διαμορφώσει, κατεύθυνση που είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου εφαρμόστηκε,

* (β) να ξεκινήσουν έναν πραγματικό διάλογο με τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την κατοχυρωμένη από το ελληνικό Σύνταγμα αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, την επαρκή δημόσια χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα σέβεται τις επιταγές των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών παραδόσεων για την δημόσια λειτουργία των πανεπιστημίων."

21-22 Aυγούστου στο Σύνταγμα ενάντια στο ν/σ Διαμαντοπούλου

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα, έχουν αποφασιστεί κινητοποιήσεις - εκδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, στις 21 και και τις 22 Αυγούστου, από την πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ενάντια στο Πανεπιστήμιο του μνημονίου σε συνεργασία με τη συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, με κείμενο που διακινείται στο διαδίκτυο το οποίο αναφέρει τα εξής:

"Μέσα στο καλοκαίρι και με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη βουλή, νομοσχέδιο* που κατεδαφίζει την ανώτατη εκπαίδευση.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιδρά και απαιτεί να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο.

Η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών ενάντια στο πανεπιστήμιο του μνημονίου, σε συνεργασία με τη συνέλευση της πλατείας Συντάγματος διοργανώνει διήμερο κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, συζήτηση με θέμα:

“Πανεπιστήμιο για την κοινωνία και όχι για τις επιχειρήσεις”

Συμμετέχουν:

Κώστας Δουζίνας αντιπρύτανης Birkbeck Π/μίου Λονδίνου

Σίμος Σιμόπουλος πρύτανης του ΕΜΠ,

Λάζαρος Απέκης τέως πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ,

Αντρέας Νοταράς λέκτορας στο Πάντειο,

Σταύρος Παναγιωτίδης μεταπτυχιακός φοιτητής και εκπρόσωπος της συνέλευσης της πλατείας.

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, συναυλία αντίστασης και αλληλεγγύης με τους:

Βασίλη Παπακωνσταντίνου,

Δανάη Παναγιωτοπούλου,

Γιώργο Τζώρτζη,

Γιώργο Σαρρή,

Χρήστο Κωνσταντίνου

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα λειτουργεί έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας με έργα Αναστασίου, Δερβενιώτη, Ζερβού, Καλαϊτζή, Πετρουλάκη, Στάθη, Χερουβείμ κ.α.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

*Κυβερνητική επίθεση ενάντια στην Ανώτατη Παιδεία:

Η μακροπρόθεσμη προοπτική του Μνημονίου

(περιληπτικά)

- Ήδη, πριν από το ν/σ Διαμαντοπούλου, μείωση κονδυλίων (μέχρι και 75%) και προσωπικού (απολύσεις, μη διορισμοί) και εκστρατεία κατασυκοφάντησης από τα ΜΜΕ.

- Με το νομοσχέδιο, οικονομική «αυτοτέλεια»: το κράτος μειώνει στο έπακρο τη χρηματοδότηση, τα Ιδρύματα αυτοχρηματοδοτούνται (συμβάσεις με επιχειρήσεις, δίδακτρα, χορηγίες, κτλ.)

- Καθιέρωση πρώτου πτυχίου τριετούς διαρκείας (ή μικρότερης), για τη συνέ-χιση των σπουδών καθιέρωση διδάκτρων από τώρα. Υποβάθμιση σπουδών (έλλειψη δομής: το άθροισμα «πιστωτικών μονάδων» δίνει πτυχίο). Επέκταση παραπαιδείας - πτυχία χωρίς αξία - πτυχιούχοι δίχως έρμα, δια βίου ανακαταρτιζόμενοι σε νέες συ-νταγές, επί πληρωμή.

- Ολιγαρχική διορισμένη διοίκηση. Καθαρά πελατειακό κράτος, με ασφυκτικές ιεραρχικές σχέσεις εργασίας (ενώ η επιστήμη απαιτεί ελευθερία) και αδιαφάνεια προσλήψεων. Πλήρης απουσία λογοδοσίας και θεσμικού ελέγχου από τα κάτω.

Το ν/σ έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή από 22 μέχρι 31 Αυγούστου. Είναι σημαντικό να εκφραστεί καθολική αντίθεση σ’ αυτό: Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας αλλά και των παιδιών του καθενός ξεχωριστά.

Ομάδα Πανεπιστημιακών (και όχι μόνο)

Ενάντια στο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου"

πηγή: tvxs

No comments:

Post a Comment