ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Καθηγητής του ΑΠΘ σε ρόλο καταδότη;
Αναδημοσιεύει από το AlterThess η Jaquou Utopie
«Επιστρέφει το σπουδαστικό της Ασφάλειας;» αναρωτιέται κανείς διαβάζοντας την απίστευτη παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή φιλοσοφίας στο ΑΠΘ Π. Θανασά σε ηλεκτρονικό διάλογο μεταξύ μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ. Προτείνει τη συγκρότηση «μαύρης» λίστας, όπου θα καταγράφονται όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους διευκολύνουν το κλείσιμο του πανεπιστημίου, την αναβολή των εξετάσεων, το χάσιμο του εξαμήνου! Καλεί μάλιστα όσους πανεπιστημιακούς επιθυμούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της!! Η ανεκδιήγητη πρόταση σε όσους έχουν ιστορική μνήμη θυμίζει τη μετεμφυλιακή 20ετία και την περίοδο της χούντας, όταν η Ασφάλεια είχε ειδικό τμήμα το οποίο παρακολουθούσε κάθε «ύποπτη» δραστηριότητα εντός των σχολών (συνελεύσεις, συζητήσεις κτλ.), κατέγραφε και φακέλωνε αγωνιστές φοιτητές. Βέβαια, ο Π. Θανασάς δε φτάνει τη δόξα του διοικητή της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που λίγο πριν τη δικτατορία έλεγε στην κατάθεσή του σε δίκη αγωνιστών φοιτητών «Οι αριστεροί φοιτηταί παρακολουθούνται και εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, και θα παρακολουθούνται ακόμη και εντός των εκκλησιών».
Προφανώς, οι πρωτοβουλίες του Π. Θανασά συνάντησαν την άμεση αντίδραση πολλών μελών ΔΕΠ, που οργίστηκαν με τη γραφική του τοποθέτηση ή τον ειρωνεύονταν θέτοντας αυτοβούλως το όνομά τους στη λίστα βοηθώντας την «έρευνα» του καθηγητή.
Τέτοιες προτάσεις θα ήταν όντως για γέλια, αν η επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τη «συμμαχία των προθύμων» δεν ήταν τόσο σφοδρή στην παρούσα συγκυρία . Σήμερα καθίστανται εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς δεν απέχουν και πολύ απ’ την επίσημη φρασεολογία του Υπ. Παιδείας. Είναι ακόμη πιο επικίνδυνες αν συνδυαστούν με την αρθρογραφία του κ. Θανασά τους τελευταίους μήνες. Αρχές Αυγούστου έγραφε στα ΝΕΑ (2/08/11) γράμμα στην Υπ. Παιδείας όπου σημείωνε μεταξύ άλλων «Ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας δυσλειτουργίας, αδιαφάνειας, κακοδιοίκησης, διαπλοκής; Η πανεπιστημιακή κοινότητα φαίνεται ότι γνωρίζει την απάντηση, όπως προφανώς και εσείς: είναι η φοιτητική συμμετοχή στην εκλογή των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων». Δε σταματάει ωστόσο σε μια κοινότυπη ρητορεία πίσω από την οποία θα κρύβονταν μια συνολική μεταρρύθμιση που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση. Προχωράει ένα βήμα παραπέρα και κάνει κριτική στην Υπ. Παιδείας!
«Δεν συμμερίζομαι, κυρία Υπουργέ, τον μύθο ότι καλό πανεπιστήμιο είναι το δημοκρατικό»
Ως υπότροφος του Ιδρύματος Χούμπολτ ο κ. Θανασάς μάλλον θα μελέτησε και θα ζήλεψε τις καινοτόμες ιδέες που διατύπωνε τον Ιούλη στο Spiegel ο Χέρφριντ Μύνκλερ, καθηγητής πολιτικής θεωρίας στο ιστορικό πανεπιστήμιο του Βερολίνου: «Αυτοί που βλέπουν τον εκδημοκρατισμό σαν μια λογική αντίδραση στην κρίση δεν έχουν πολυκαταλάβει το ρίσκο. Η δημοκρατία χρειάζεται συνθήκες οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται στην Ευρώπη». Το Πανεπιστήμιο της εποχής της κρίσης δε θέλει λοιπόν να έχει ρίσκα και ο κ. Θανασάς παίρνει τα μέτρα του. Αν όμως στο ΑΠΘ με έναν καλό μηχανισμό καταδοτών μπορεί να φτιάξει τη «μαύρη» λίστα τί θα κάνει με το κίνημα των πλατειών; Πώς να καταγράψεις μισό εκατομμύριο ανθρώπων που μαζεύονταν στην Πλατεία Συντάγματος ή τους δεκάδες χιλιάδες που έδωσαν τις ηρωϊκές μάχες στη 48ωρη Γενική Απεργία στις 28 – 29 Ιούνη; Χρειάζεσαι ολόκληρη απόγραφη!!!
Ο κ. Θανασάς έχει μια κάποια λύση και γι’ αυτό … «Τα όρια της διαμαρτυρίας στην Ελλάδα δεν τελειώνουν πουθενά!» γράφει λοιπόν στα ΝΕΑ αρχές Ιούνη (11/06/11) αγανακτώντας με τις «γενικές απεργίες». Έπειτα ως καθηγητής φιλοσοφίας καταφεύγει στο Χέγκελ αναζητώντας την κανονιστική θεμελίωση των ορίων της διαμαρτυρίας. Πού καταλήγουν λοιπόν οι σύντομοι φιλοσοφικοί στοχασμοί του;
«Πώς όμως να γεφυρωθούν οι βίαιες αξιώσεις όλων των επιμέρους θρυψάλων ενός κατακερματισμένου μορφώματος, του οποίου το κοινό «ήθος» (ο «αέρας που όλοι αναπνέουμε») εξαντλείται στην ανάπτυξη κάθε μορφής αντικοινωνικής συμπεριφοράς; Ο φιλόσοφος ίσως σημείωνε, νηφάλια και με κάποια ελαφρά ειρωνεία, ότι δεν είναι λίγα τα κράτη, τα έθνη και οι λαοί που έσβησαν από το «θέατρο» της παγκόσμιας ιστορίας, διαμαρτυρόμενα πάντα εντόνως για αυτή την «αδικία»!Ίσως είναι κι αυτό μια κάποια λύσις – από την οποία, πάντως, ο παγκόσμιος πολιτισμός δεν θα πληγεί ιδιαιτέρως…»
Ίσως είναι κι αυτό μια κάποια λύσις;;; Δύσκολο να κάνει κανείς μια σύντομη περιγραφή του ιστορικού ρόλου απόψεων σαν του κ. Θανασά στο «θέατρο» της παγκόσμιας ιστορίας. Στο Θίασο πάντως του Αγγελόπουλου είμαστε σίγουροι ποιο χαρακτήρα θα ενσάρκωνε … Ο δωσιλογισμός απ’ ότι φαίνεται καλά κρατεί και μια νέα «αποχουντοποίηση» των Ιδρυμάτων είναι κι αυτή κομμάτι της υπεράσπισης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
Κλείνοντας, αφού στον κ. καθηγητή αρέσει τόσο πολύ ο Χέγκελ, του θυμίζουμε το σαρκασμό του μεγάλου φιλοσόφου για τους «σοφούς καθηγητές»:
«Είναι σαν ζώα που έχουν ακούσει με ευκρίνεια όλους τους ήχους μίας μουσικής, αλλά που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την ενότητα και την αρμονία του μουσικού έργου»
Αυτό θα είναι το Πανεπιστήμιο της αγοράς που ονειρεύεται η κυβέρνηση και ο κ. Θανασάς. Ευτυχώς, στο σημερινό Πανεπιστήμιο, όπου η πλειοψηφία αγωνίζεται για τα δικαιώματά της ακαδημαϊκής κοινότητας με το μάτι στραμμένο στην κοινωνία, απόψεις σαν του κ. Θανασά αποτελούν την άθλια «σοφή» παραφωνία.
Παραθέτουμε παρακάτω το σύνολο του διαλόγου που έφτασε στα χέρια του alterthess.gr και τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας …
Παναγιώτης Θανασάς
Απαντώντας κάποτε στην ανησυχία ότι, λόγω του πολυπληθούς τους, στο Συμβούλιο θα εκλεγούν κυρίως γιατροί, είπα μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι, αν οι περισσότεροι από εμάς τους κατατάξουν τελευταίους στην ταξινομική ψηφοφορία, δεν θα εκλεγεί κανείς τους! Κάνω όμως δεύτερες σκέψεις, χωρίς ίχνος αστεϊσμού αυτήν τη φορά.
Πρώτα-πρώτα, και για να μην ξεχνιόμαστε, ιδού το διακύβευμα του φοιτητικού αγώνα των παρατάξεων:
Αυτούς επιχειρούν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ως πολιορκητικούς κριούς για να πολιορκήσουν – τι άραγε; Το Υπουργείο; Σκοτίστηκε, αν εμείς διαλύσουμε για ένα ολόκληρο έτος το πανεπιστήμιο… Θα δικαιωθεί αναδρομικά πλήρως για όσα εκτόξευσε εναντίον μας!
Επειδή όμως σε κάθε περίπτωση η οχύρωση πίσω από φοιτητοπατέρες και η ανέξοδη διεκδικητική στάση διαφόρων με απωθεί τόσο πολιτικά όσο και αισθητικά, ξεκινώ από εδώ την κατάρτιση μιας <<μαύρης>> λίστας και καλώ όσους συναδέλφους επιθυμούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της. Στη λίστα αυτή θα καταγράφονται όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους διευκολύνουν το κλείσιμο του πανεπιστημίου, την αναβολή των εξετάσεων, το χάσιμο του εξαμήνου.
Λυπάμαι αν καταγραφούν εδώ και ονόματα φίλων ή ανθρώπων που κατά τα άλλα εκτιμώ, αλλά…
Μοναδικός στόχος είναι να έχουμε υπόψη μας αυτά τα ονόματα, ώστε (σε περίπτωση υποψηφιότητάς τους) να τα κατατάξουμε τελευταία στην ψηφοφορία για το Συμβούλιο. Τελευταία, κάτω από τους γιατρούς, ακόμη και κάτω από τον Δεληβογιατζή!
Ξεκινώ λοιπόν, βασιζόμενος στο μήνυμα της κ. Χολή, με τα ονόματα των (κατά τα άλλα αγνώστων σε μένα) κ. Παυλίδη (Κοσμήτορα ΣΘΕ) και Παπουτσή (Προέδρου Τμήματος Χημείας). Αν και η δική μας Σύγκλητος μιμηθεί τις πελεγρίνειες γελοιότητες, θα καταγράψω επίσης τα ονόματα όσων συγκλητικών δεν καταψηφίσουν τυχόν πρόταση για αναβολή των εξετάσεων. Και κατά τα άλλα, όσοι πιστοί προσέλθετε και συμβάλετε!
Παναγιώτης Θανασάς
- Αλέξης Μπένος
κ. Θανασσά,
ευχαριστούμε που μας ενημερώσατε για το νέο ρόλο που αναλάβατε. Για να μην σπαταλάτε αδίκως το χρόνο σας ίσως θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτείτε την ασφάλεια η οποία σίγουρα θα έχει ήδη μια μεγάλη λίστα απείθαρχων, τρομοκρατών (και ότι άλλο επιθετο θελετε) πανεπιστημιακών.
Αν και ως γιατρός είμαι ήδη πολύ χαμηλά στη λίστα σας, με το παρόν μήνυμα κάνω ΔΗΛΩΣΗ, δημοσίως, ότι μπορείτε να με βάλετε ακόμη πιό κάτω ως αμετανόητο τρομοκράτη που συνεχίζει να πιστεύει, παρά τη λυσσαλέα, χυδαία, άθλια και αναξιοπρεπή καμπάνια των ομοιδεατών σας πρετεντέρηδων, ότι η παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό και ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να πονεί την επιστήμη και να αναπτύξει υψηλής ποιότητας έρευνα και εκπαίδευση μόνον εφόσον στηρίζεται στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην καθημερινή λειτουργία του. Ως ένα επικίνδυνο οραματιστή που θεωρεί ότι, στη θέση του εγωκεντρικού ατομισμού και της ιδιωτικοποίησης, που εύκολα – όπως αποδεικνύει η πρότασή σας – διολισθαίνει στον κανιβαλισμό, οφείλουμε, ως διαννοούμενοι, να αναδείξουμε τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημοκρατικής συλλογικότητας.
Και μία προσωπική παράκληση που τολμώ να εκφράσω στηριζόμενος στη μέχρι σήμερα κοινή μας ιδιότητα (ΔΕΠ).
Εφόσον – το οποίο ομολογώ ότι απεύχομαι – τελικώς καταφέρετε να συμμετάσχετε στο 15μελές όργανο των τυρράνων μαζί με πασίγνωστους και συχνά φυγόδικους και άλλους επιχειρηματίας, όταν θα αποφασίζετε τον τόπο εξορίας των μελών της λίστας σας, σας ικετεύω να με στείλετε κατά σειράν προτεραιότητας στην Ικαρία, στην Γυάρον ή στη Μακρόνησον.
ο δηλωσίας
Αλέξης Μπένος
- Χρήστος Παναγιωτίδης
Μαύρη μέρα για το πανεπιστήμιο
Διαβάζοντας το μήνυμα του συναδέλφου κ. Θανασσά στο “Διάλογο” αισθάνθηκα απέραντη θλίψη αλλά και φόβο. Φόβο για τις “ψυχροπολεμικές” νοοτροπίες που φαίνεται να υπάρχουν, ακόμη και στον ακαδημαϊκό χώρο, σε κάποιους αυτόκλητους θεματοφύλακες της νομιμότητας οι οποίοι αναλαμβάνουν να συντάξουν μαύρες και λευκές λίστες. Αλήθεια θα πρέπει τώρα να περιμένουμε και προγραφές;
Χρήστος Παναγιωτίδης
Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής
Υ.Γ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, είμαι ένας από τους πολλούς συναδέλφους που πίστευαν στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ και στήριξαν ανοικτά τον νέο νόμο.
- Παύλος Πανταζής
Θανασά,
Πολλές φορές σκέφτηκα πάνω στο θέμα των πράξεων και παραλείψεων όσων διευκολύνουν το κλείσιμο του πανεπιστημίου, την αναβολή των εξετάσεων, το χάσιμο του εξαμήνου κ.τ.τ. Εκτός αυτού, συντετριμμένος πλέον σήμερα, ομολογώ ότι έχω συμμετάσχει κι εγώ στη ζωή μου σε τέτοιες ενέργειες (π.χ. το 1978-9 τον καιρό που αντιμαχόμασταν το Ν.815/78). Ακόμα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι και τώρα δεν θα μου περάσουν παρόμοιες σκέψεις ή ότι δεν θα συμμετάσχω σε παρόμοιες ενέργειες -πού ξέρεις; ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θηλαστικό που παράγει μέλλον, αλλά, δυστυχώς, απρόβλεπτο.
Ύστερα από την ανακοίνωσή σας για τη συγκρότηση της μαύρης λίστας, και συναισθανόμενος το βάρος των ανομημάτων μου, κάνω δήλωση μετανοίας για τις ως άνω σκέψεις και πράξεις μου.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να δηλώσω ότι ευτυχώς που ο κ. Μπένος ’αυτοκαταδόθηκε’. Ανακουφίστηκα γιατί θα ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω εγώ που ξέρω ότι το ποιόν του είναι ανάλογο με το δικό μου. Αλλά σε περίπτωση που φτάσουμε και στον τόπο εξορίας των μελών της λίστας σας, σας ικετεύω να με στείλετε μαζί με το Μπένο και την Αδάμου στην Ικαρία. Δεν θέλω τη Μακρόνησο ή τη Γυάρο. Στην Ικαρία εμείς, ευτυχώς, έχουμε και τη Θεία Ρίκα που μας αγαπάει από παλιότερους καιρούς -αλλοίμονο σε όσους δεν έχουν κανέναν.
Τέλος, επιτρέψτε μου να συμβάλλω κι εγώ με μερικές εκ του προχείρου σκέψεις για την αρτιότερη οργάνωση του θεάρεστου εγχειρήματος.
1. Να τοποθετηθεί ένα κίτρινο αστέρι στο πέτο των ανθρώπων που θα μπουν στη λίστα. Είναι δοκιμασμένο.
2. Να τους κρεμάσουμε κουδούνια. Είναι επίσης δοκιμασμένο στη λαϊκή φαντασιακή αφήγηση.
3. Να ξαναδιαβάσουμε το ’1984′ του.Όργουελ και το ΄Γενναίος νέος κόσμος΄ του Χάξλεϊ. Θα αντλήσουμε έτσι χρήσιμες ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που δεν προβαίνουν σε φανερές πράξεις αλλά σκέφτονται παρομοίως. Ο προληπτικός έλεγχος της σκέψης αποδείχτηκε αποτελεσματικός την εποχή των διώξεων όσων πίστευαν στον κομμουνισμό (ή στις παραφυάδες αυτού) και των συνοδοιπόρων τους. Βέβαια, όλα αυτά αναφέρονται σε άλλες εποχές που καμία σχέση δεν έχουν με το σήμερα.
Αλλά πού ξέρεις;
4. Στο κάτω-κάτω διανοούμενοι είμαστε, κάτι θα σκεφτούμε. Ίσως μας βοηθήσει και η εμπειρία της ασφάλειας των παλιότερων, το ξαναλέω, εποχών.
ΥΓ. Βέβαια, κ. Θανασά, εγώ δεν απειλώ ακόμα το νέο σύστημα, παρά μόνον ως συνοδοιπόρος όσων θα βάλετε στη λίστα που ετοιμάζεται. Ως γνωστόν δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος, λόγω του ότι είμαι επίκουρος καθηγητής, άρα και μη εκλόγιμος. Αλλά κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε…
Ο δηλών
Παύλος Πανταζής
- Χριστίνα Αδάμου
κ. Θανασσά,
ως λέκτορας δεν έχω δικαίωμα να μετάσχω στις εκλογές αλλά η λίστα θα είναι μάλλον ευρείας χρήσης. Σας παρακαλώ λοιπόν να προσθέσετε και εμένα, ως πανεπιστημιακό που πιστεύει στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, στο δημοκρατικό πανεπιστήμιο, στην έρευνα που στοχεύει στην κοινή πρόοδο και όχι στην πρόοδο των εταιρειών που τη χρηματοδοτούν, στη δημοκρατία, στο Σύνταγμα, στην ελευθερία του λόγου και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Ως πανεπιστημιακός, δεν μπορώ παρά να αναλογίζομαι τις ευθύνες μας σε δύσκολους καιρούς και κυρίως τις τεράστιες ευθύνες της απραξίας και της σιωπής, ενώ τα δημόσια αγαθά καταστρέφονται και η χώρα παραπαίει. Αν τυχόν εκλεγείτε, θα προτιμούσα και εγώ την Ικαρία.
Η δηλωσίας,
Χριστίνα Αδάμου
- Γιώργος Διβάρης
Κύριε Θανασά
Εμένα με είχε καταγράψει ο κύριος Γκλαβίνης πριν καιρό Οπότε προσέξτε τις διπλοεγγραφές.
Γιώργος Διβάρης
- Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
κ. Π. Θανασά,
σε παρακαλώ να με προσθέσεις στη “μαύρη λίστα” σου.
Όταν αναρτήσεις τη “μαύρη λίστα” σου και χρειαστείς και φωτογραφία μου, ενημέρωσέ με να σου στείλω κάποια.
Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
- Κώστας Λακάκης
… είναι λοιπόν κάποιοι(δεν είναι μόνο ένας) συνάδελφοι, που όσο και να θες να δεις τα θετικά αυτού του νόμου, με αυτά που γράφουν …”υποστηρίζοντάς” τον, σε πείθουν να συνεχίσεις να είσαι άκρως επιφυλακτικός.
Εγώ πάντως θα εκμεταλλευτώ πλήρως την “φιλοσοφική” ιδέα του κ. Θανασά και θα πληροφορήσω τους ενδιαφερόμενους ότι θα ανοίξω μαγαζάκι στο κυλικείο και θα πουλάω “Mavres κουκούλες”…σε όλα τα μεγέθη, για μικρά και μεγάλα κεφάλια (του πνεύματος).
Κώστας Λακάκης
- Αχιλλέας Παπουτσής
Κύριε Θανασά,
Δεν σας γνωρίζω προσωπικά. Σας γνωρίζω όμως από τις παρεμβάσεις σας στο διάλογο, με τις οποίες άλλοτε συμφωνώ και άλλοτε όχι. Θυμάμαι επίσης πολύ καλά τις εκκλήσεις σας για “βοήθεια” στα προβλήματα που είχατε στο Τμήμα σας, κάτι που είχα παρακολουθήσει με συμπάθεια.
Μου έκανε κατάπληξη η ευκολία με την οποία, υιοθετώντας άκριτα και χωρίς καμμία διασταύρωση το περιεχόμενο μηνύματος της κ.Χολή στο διάλογο (στην οποία δεν θα απαντήσω, και οι συνάδελφοι στο Τμήμα ξέρουν πολύ καλά το γιατί), βάζετε σε μια άτυπη, ή ίσως και κανονική, μαύρη λίστα εμένα και τον Κοσμήτορα της Σ.Θ.Ε. επειδή αποδεχτήκαμε αίτημα των φοιτητών για διήμερη αναβολή των εξετάσεων.
Στην τελευταία σύγκλητο ήμουνα από αυτούς που ήταν κατά της αναβολής των εξετάσεων.
Δεν θα εξηγήσω εδώ τους λόγους που με έκαναν να δεχτώ την προτροπή της Συγκλήτου και του Κοσμήτορα για να δοθεί η αναβολή. Όσο για το δημοκρατικό ή μη της απόφασης θα το κρίνουν τα μέλη του Τμήματος που γνωρίζουν καλύτερα πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.
Από το περιεχόμενο του μηνύματός σας εικάζω ότι είστε υπέρ του νέου νόμου και καλά κάνετε. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να αναλαμβάνετε τη σύνταξη μαύρης λίστας “εργολαβικά” (ζητάτε και τη συνδρομή άλλων συναδέλφων) η υπόθεση παραπέμπει σε άλλες εποχές που όλοι νομίζαμε ότι παρήλθαν ανεπιστρεπτί.
Τίθεται και ένα ερώτημα. Το αναλάβατε αυτοβούλως ή σας το ζήτησαν.
Μήπως τελικά γι’ αυτό πανηγύριζαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
Αχιλλέας Παπουτσής
Η παραπάνω συζήτηση μεταξύ των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ σημειώθηκε στην πλατφόρμα επικοινωνίας “Dialogos DEP” και μπορείτε να τι διαβάσετε ολόκληρη ακολουθώντας τον σύνδεσμο: http://diafaneia.ee.auth.gr/mavri-lista
Jaquou Utopie
πηγή: parallhlografos
No comments:
Post a Comment