Wednesday 13 April 2011

Τα γουρούνια είναι πιο διακριτικά



Αγρίνιο: Αστυνομικοί διέκοψαν πρόβα θεατρικής παράστασης λόγω συνθημάτων

Την παρέμβαση της αστυνομίας προκάλεσαν... συνθήματα που περιλαμβάνονται σε θεατρική παράσταση που ανεβάζουν φοιτητές στο Αγρίνιο. Αστυνομικοί της Ομάδας Δίας εμφανίστηκαν στο χώρο όπου λάμβανε χώρα πρόβα του έργου για να ζητήσουν το λόγο που στο έργο ακούγεται το σύνθημα «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».

Συγκεκριμένα, γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ η θεατρική ομάδα των φοιτητών έκανε πρόβες στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, 4 αστυνομικοί της Ομάδας Δίας εμφανίστηκαν στην πόρτα του θεάτρου, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα είχαν ακούσει ενώ βρίσκονταν έξω από το θέατρο. Σκηνή του έργου του Ντάριο Φο «Η μεγάλη παντομίμα», πάνω στην οποία εργάζονταν λίγο νωρίτερα, περιγράφει πορεία φοιτητών που συγκρούεται με την αστυνομία. Στο σενάριο περιλαμβάνεται και το σύνθημα «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».

Αρχικά, οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως πήγαν για να δουν αν είναι καλά το θέατρο γιατί, ενώ η ώρα ήταν περασμένη, είδαν φώτα και άκουσαν φασαρία. Όταν οι συντελεστές του έργου τους εξήγησαν πως όλα είναι εντάξει και πως πρόκειται για θεατρική ομάδα που κάνει πρόβα, άρχισαν να ζητούν το λόγο για τις κατηγορίες εναντίον τους. Ζήτησαν μάλιστα από τους συντελεστές του έργου να εγκαταλείψουν το χώρο. Ακολουθείσαι ένταση, με την σκηνοθέτιδα του έργου Φρύνη Θετάκη και τους φοιτητές να ζητούν την αποχώρηση των αστυνομικών. Χρειάστηκε η παρέμβαση υπεύθυνου του θεάτρου, για να απομακρυνθούν τελικά οι αστυνομικοί και να συνεχιστεί η πρόβα.

Η απάντηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην ιστοσελίδα agrinionews σχετικά με το περιστατικό ήταν πως το προχωρημένο της ώρας σε συνδυασμό με τα επεισόδια των οπαδών νωρίτερα στην πόλη, ώθησε τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν πέριξ του θεάτρου να σπεύσουν εγκαίρως στο χώρο και αφού διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για πρόβα αποχώρησαν. Από την πλευρά του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έκανε λόγο για «μια παρεξήγηση» που δεν επιθυμεί να έχει συνέχεια.

Οι συντελεστές του έργου πάντως τονίζουν πως ελπίζουν να πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν θα επαναληφθεί και πως η παράσταση θα ανέβει κανονικά στις προγραμματισμένες ημερομηνίες (13-16 Μαΐου). Όπως σημειώνουν πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα, αρκετά καυστική και σύγχρονη, που μιλά μεταξύ άλλων για τον αυτοματισμό και την υποδούλωση του ανθρώπου στις μηχανές, την εκμετάλλευση και την παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ και από κάθε μορφή εξουσίας. Κεντρικό μήνυμα του έργου είναι: «Κάνε τη δική σου επανάσταση. Μην ακολουθείς κανέναν».

πηγή: tvxs

No comments:

Post a Comment