Sunday 10 April 2011

'll fá kúlur okkar *

*μτφ από Ισλανδικά:
θα πάρετε τα αρχίδια μας

 borga ekki
(δεν πληρώνουμε)


Αρνούνται να πληρώσουν οι Ισλανδοί

"Όχι" για δεύτερη φορά ψήφισαν οι Ισλανδοί, αρνούμενοι να πληρώσουν το λογαριασμό για τα δάνεια που είχε λάβει η χώρα τους το 2008. Η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό και οικονομικό χάος που έπεται της απόφασης
Οι Ισλανδοί είπαν ένα ηχηρό "όχι" για δεύτερη φορά σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει η χώρα τους από την Ολλανδία και τη Βρετανία για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος το 2008.

"Έκαναν τη χειρότερη επιλογή. Η ψηφοφορία χώρισε τη χώρα στα δύο", επισήμανε η πρωθυπουργός της χώρας Johana Sigurdadottir, υπογραμμίζοντας ότι κατέστη σαφές πως επικράτησε το "όχι".

Με καταμετρημένες 85.000 ψήφους, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το 58% των ψηφοφόρων διαφωνεί με την επιστροφή των χρημάτων, ενώ το 42% συμφωνεί. Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα είχε ξαναγίνει δημοψήφισμα το Μάρτιο του 2010, οπότε οι Ισλανδοί είχαν ψηφίσει και πάλι "όχι".

Η Johana Sigurdadottir, που είχε προβλέψει ότι μία αρνητική ψηφοφορία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αβεβαιότητα για τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια, δεν ανέφερε εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα προκύψει από το αποτέλεσμα", σημείωσε.

"Ξέρω ότι αυτό θα μας βλάψει σε διεθνές επίπεδο, αλλά αξίζει να πάρουμε θέση", σημείωσε ο 28χρονος Thorgerdun Asgeirsdottir, ο οποίος ψήφισε όχι.

Εμφανώς απογοητευμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ο υπουργός Οικονομικών Steingrimur Sigfusson ανέφερε πως έχουν φτάσει στο τέλος του δρόμου των διαπραγματεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ισλανδοί κλήθηκαν στο δημοψήφισμα να ψηφίσουν για το αν αποδέχονται το νόμο της κυβέρνησης για την καταβολή 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση προς τους περίπου 340 χιλιάδες Ολλανδούς και Βρετανούς πελάτες της τράπεζας Icesave, που κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η νέα συμφωνία προσέφερε λιγότερο επαχθείς όρους αποπληρωμής, αφού σύμφωνα με τους όρους της, ο τόκος θα ήταν 3,3% ενώ η περίοδος αποπληρωμής θα ήταν από το 2016 έως το 2046. Σύμφωνα με τις προηγούμενες προτάσεις, τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν με τόκο 5,5% μεταξύ 2016 και 2024.

πηγή: news247

No comments:

Post a Comment