Monday, 30 June 2014

αυτοί ούτως ή άλλως κερδισμένοι είναι..


Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

26/06/2014

Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή αλλά πολύ όμορφη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Το όνομά της σημαίνει «Πλούσια Ακτή» και είναι μια από τις πιο πράσινες αλλά και πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Είναι ένας τροπικός παράδεισος, σχεδόν άγνωστος για τους Ευρωπαίους, με παρθένες εξωτικές παραλίες, εντυπωσιακά τροπικά δάση και πλούσια βιοποικιλότητα.

Ο πληθυσμός της είναι περίπου 4,3 εκατομμύρια και οι κύριες δραστηριότητες είναι η γεωργία και ο τουρισμός. Βρίσκεται ανάμεσα στον Παναμά και τη Νικαράγκουα και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά και την Καραϊβική Θάλασσα στα ανατολικά.

Πρωτεύουσά της είναι το Σαν Χοσέ.

Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά η χώρα έχει να επιδείξει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που την καθιστούν μοναδική και πρωτοπόρα.

Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την προοδευτική περιβαλλοντική πολιτική της και είναι η μόνη χώρα που πληροί τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

H Κόστα Ρίκα έχει στόχο να έχει μηδενικό(!) ισοζύγιο άνθρακα έως το 2021, εν μέρει μέσω ενός προγράμματος φύτευσης δέντρων. Περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%. Ήδη από το 2004 το 47% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία. Το 2012, η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι.

Η Κόστα Ρίκα δεν έχει καθόλου στρατό! Είναι επιπλέον η πιο δημοκρατική χώρα της περιοχής, καθώς έχει συνεχή δημοκρατία από το 1948 (καμία άλλη χώρα της Λατινικής Αμερική δεν το έχει καταφέρει). Την 1η Δεκεμβρίου του 1948, μετά τη λήξη εμφυλίου πολέμου, η χώρα αποκήρυξε την ύπαρξη στρατού προβλέποντας μάλιστα σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα!Τα χρήματα που θα απαιτούνταν για τη συντήρηση στρατού διοχετεύονται στην παιδεία, τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό!

Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το δείκτη Happy Planet Index (HPI), μάλιστα το 2012 κατάκτησε την πρώτη θέση στη λίστα.

Αν και ο δείκτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, η ζωή στη χώρα είναι διαρκώς βελτιούμενη. Το προσδόκιμο ζωής είναι αντίστοιχο των αναπτυγμένων κρατών, όταν πριν μερικές δεκαετίες ήταν άθλος να ξεπεράσει κάποιος τα 50! Η οικονομική ανάπτυξη είναι σταθερή, οι φιλικοί και οικογενειακοί δεσμοί αποτελούν κοινωνική αξία, υπάρχουν πολλά κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Ένα δημοφιλές ρητό στην Κόστα Ρίκα λέει
«Καμία διαφωνία ή διαμάχη δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες»!


πηγή: κίρκη 

αυτά για την Κόστα Ρίκα..

τη χώρα που βγαίνει δύο χρονιές στη σειρά ως αυτή με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους

τη χώρα που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αναλφαβητισμού στον κόσμο, αφού η κεντροαριστερή κυβέρνηση φροντίζει να παραδίδονται μαθήματα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες και αποκομμένες περιοχές μέσω του κρατικού ραδιοφώνου

τη χώρα που περίπου το 45% του εδάφους της είναι χαρακτηρισμένο ως εθνικός δρυμός

τη χώρα που το 1995 επειδή είχε κάτι ζόρια σε σχέση με το εξωτερικό της χρέος, απευθύνθηκε στο ΔΝΤ για βοήθεια...όταν όμως οι σύντροφοι "ticos" άκουσαν από τα χαζοχαρούμενα αμερικανάκια τους (κλασικά) τρελούς όρους που συνόδευαν τα λεφτά, τους είπαν ευγενικά που θα μπορούσαν να παραχώσουν τα λεφτά τους και τους στείλανε να πάνε να βρούνε τίποτα απελπισμένους (και απελπιστικούς) ελληνάρες να ξεσκίσουν..


τη χώρα που έχει συντεταγμένες 8° 17΄ έως 11° 10΄ βόρειο πλάτος και 82° 30΄ έως 85° 45΄ δυτικό μήκος κι έτσι, αν ποτέ χαθείτε στον ωκεανό και βρεθείτε στη μέση του πουθενά και δεν ξέρετε προς τα που να πάτε, προτιμήστε την.

βέβαια εκεί δεν έχουνε ευρώ..και όλη αυτήν την ασφάλεια και την σταθερότητα που το συνοδεύουν...αλλά προσωπικά...θα το άντεχα..δεν ξέρω όμως αν θα το άντεχε ο Νυαρλαθοτεπάκος μου (Nyarlathotep), που έχει συνηθίσει το ευρωπαϊκό κρέας..

λένε ότι βγάζουν και τον καλύτερο καφέ 
(πως να μην είναι μετά ευτυχισμένοι :))

No comments:

Post a Comment