Thursday 10 September 2015

χρόνια του Ντίκενς..



«Εξοντωτικά πρόστιμα για τους φτωχούς» στα βρετανικά δικαστήρια-Μαζικές παραιτήσεις δικαστών


«Είναι σαν να μπαίνεις στον κόσμο του Ντίκενς«, λέει η Φράνσις Κρουκ, από την οργάνωση Howard’s League για την Ποινική Μεταρρύθμιση. Ο Κιθ Σμιθ δε θα διαφωνεί. 40 χρόνων, χωρίς εισόδημα, χωρίς οικονομίες, με εθισμό στα ηρεμιστικά, βρέθηκε κατηγορούμενος επειδή έκλεψε μερικές μπριζόλες και δύο ζαχαρωτά από ένα κατάστημα.

Παραδοσιακά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent« οι δικαστές επέβαλαν οικονομικά πρόστιμα σταθμίζοντας τη σοβαρότητα του αδικήματος με τη δυνατότητα του κατηγορούμενου να πληρώσει. Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση πέρασε νόμο που υποχρεώνει οποιονδήποτε καταδικάζεται να πληρώνει και ένα επιπλέον ποσό για τη λειτουργία των δικαστηρίων.

Ο Κιθ Σμιθ δήλωσε ένοχος. Του επιβλήθηκε πρόστιμο δικαστηρίου 206 ευρώ. Αν είχε δηλώσει αθώος, θα κατέληγε να πληρώσει πολύ περισσότερα. Πολλοί κάνουν το ίδιο. Ακόμη και αθώοι θα δηλώνουν ένοχοι, λένε οι δικαστές της χώρας, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά, καθώς όσοι δηλώνουν ένοχοι θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα.

Το πρόστιμο θα είναι επιπρόσθετο ποσό, ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα πρόστιμα, τα δικαστικά έξοδα και τις εντολές αποζημίωσης. Στην ουσία, λένε, οι επικριτές του νόμου, οι κατηγορούμενοι θα χρηματοδοτούν απευθείας τα λειτουργικά έξοδα των δικαστηρίων.

Στην περίπτωση του Σμιθ, οι δικαστές αποφάσισαν να του επιβάλουν 12μηνη ποινή κοινωνικής υπηρεσίας και παραμονή επί έξι μήνες σε κέντρο αποτοξίνωσης. Με τον νέο νόμο, δε μπορούσαν να σταματήσουν εκεί. Από τη στιγμή που καταδικάστηκε, θα έπρεπε να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό για το λειτουργικό κόστος του δικαστηρίου.

Το γεγονός έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε ο Independent να μιλά για «πρωτοφανή δικαστική ανταρσία«. Περισσότεροι από 50 δικαστές παραιτήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο προσκήνιο έρχονται όλο και περισσότερες υποθέσεις πάμφτωχων ανθρώπων που αναγκάζονται να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για μικροαδικήματα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Ρίτσαρντ Μονκχάους έλεγε τον περασμένο Μάρτιο στο δίκτυο BBC: «Βλέπουμε πάρα πολλούς ανθρώπους  που υποτροπιάζουν επειδή δεν έχουν καθόλου χρήματα, οπότε το να τους φορτώνουμε με άλλο ένα πρόστιμο, δε θα έχει και μεγάλη σημασία αφού δε θα μπορούν να πληρώσουν«.

Οι περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές: Ένας 26χρονος που προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας μπροστά στο αυτοκίνητο ενός αστυνομικού εκτός υπηρεσίας πλήρωσε 247 ευρώ φόρο δικαστηρίου. Ένας 77χρονος άστεγος πλήρωσε φόρο 206 ευρώ για κλοπή λαχανικών από ένα πολυκατάστημα. Μία 30χρονη κλήθηκε να πληρώσει 412 ευρώ φόρο δικαστηρίου επειδή έκλεψε ψάρι και κρασί αξίας 13 ευρώ.

Η Φράνσις Κρουκ προχωρά τη συζήτηση ακόμη πιο πέρα: «Γιατί βρίσκεται στο δικαστήριο κάποιος που είναι άστεγος και έχει κλέψει μια κονσέρβα; Γιατί τον έχουν συλλάβει; Αυτό που βλέπουμε είναι μια εικόνα πλήρους δυσλειτουργίας των δικαστηρίων, ποινικοποίησης της φτώχιας, της ψυχικής κατάστασης και της έλλειψης στέγης«.

πηγές: Independent, BBC @ΕΡΤ

No comments:

Post a Comment