Tuesday 18 July 2017

τρομοκρατούντες

Μετά την αρνητική πρόταση του εισαγγελέα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε με πλειοψηφία 3-2 τις αιτήσεις της Ηριάννας και του Περικλή για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου. Μάλιστα το γενετικό αυτό υλικό δεν ήταν τρίχα, σάλιο, αίμα κλπ, αλλά επιθηλιακά κύτταρα (απ'το αποτύπωμα δηλαδή). Τέτοιο αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει κριθεί ποτέ στο παρελθόν αρκετό για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση, την ώρα μάλιστα που ο σύντροφός της αθωώθηκε από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Ο Περικλής κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε, πληρώνοντας κι αυτός παρόμοιες «λάθος παρέες».

Ο ίδιος εισαγγελέας που πρότεινε κι επέμεινε στην παραμονή των δύο νέων στη φυλακή, είχε προσφέρει παλιότερα «απλόχερα» αναστολή στην υπόθεση για τα δομημένα ομόλογα με καθείρξεις 23 χρόνια, όπως και είχε προτείνει και την αποφυλάκιση των χρυσαύγουλων.

Ω, ναι! Οι μαχαιροβγάλτες και ναζί δολοφόνοι του Π.Φύσσα έχουν λιγότερες πιθανότητες από την Ηριάννα να επιτελέσουν νέα εγκλήματα! Είναι λιγότερο επικίνδυνοι για την κοινωνία από την Ηριάννα! Γι'αυτό και είναι έξω. Αυτό το παλιοκόριτσο όμως, είναι ικανό για όλα! Σκεφτείτε ότι τα'χε φτιάξει με αναρχικό!! Και μάλιστα συνέχισε να είναι μαζί του, ενώ ήξερε ότι ο καλός της εμπλέκεται σε υπόθεση τρομοκρατίας! Άσχετα αν μετά αυτός αθωώθηκε. Η στάση της μετράει. Τα κότσια της. Το ότι δεν τρομοκρατήθηκε απ'τους τρομονόμους. Το ότι προτίμησε να είναι μαζί με έναν αναρχικό και όχι με κάναν πρεζέμπορα για παράδειγμα, ή με κάνα αρχιλαμόγιο που έκλεψε το Δημόσιο, για να είναι τώρα σε καμμιά Μύκονο, να λιάζει ανέμελα την κωλάρα της.

Κι έτσι τυλίχθηκε σε μια κόλλα απ'το περίφημο άρθρο 187Α του τρομονόμου, που ακόμα και συντηρητικοί νομικοί, το χαρακτηρίζουν το λιγότερο "υπερβολικό". Ένας τρομονόμος που από ό,τι διαβάζω αποτελεί "συμμόρφωση σε κοινοτική οδηγία", ο πυρήνας του βασίζεται στη συμφωνία του Παλέρμο και είναι περίπου "υποχρεωτικός".

Ένας τρομονόμος, που τείνει να αντιστρέψει το περίφημο τεκμήριο αθωότητας, σε περίπου τεκμήριο ενοχής. Η Ηριάννα για παράδειγμα, συνελήφθη να έχει σχέση με κατηγορούμενο για τρομοκρατία και από τότε θεωρείται περίπου αυτόματα ως τρομοκράτισσα και καλείται να αποδείξει την αθωότητά της.

Η κυβέρνηση έκανε αυτό που κάνει 2.5 χρόνια τώρα. Ποντιοπιλατίζει, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στην πραγματικότητα, δεν έχουν αναλάβει την εξουσία. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι σοκαρίστηκε απ'την απόφαση και ανακοίνωσε επανάληψη της δίκης για την εξέταση του αιτήματος αναστολής της εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής, με άλλη σύνθεση δικαστηρίου. Δεν αποκλείεται να στεναχωρέθηκε κιόλας ο κ.Κοντονής. Αυτό που σίγουρα δεν έκανε ως αρμόδιος Υπουργός και ως μέλος της Κυβέρνησης, είναι να επανεξετάσουν κάποιες διατάξεις του τρομονόμου και να διορθώσουν ό,τι διορθώνεται στην τελική.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που ίσως έπαιξε τον ρόλο της στην χθεσινή προκλητική απόφαση. Πριν λίγο καιρό, αθωώθηκε τελεσίδικα ο αναρχικός Θεοφίλου τον οποίο ταλαιπώρησαν και φυλάκισαν άδικα για πέντε (5) ολόκληρα χρόνια, με τις διατάξεις του ίδιου τρομονόμου. Από ό,τι διαβάζω, στην αντιτρομοκρατική δεν χάρηκαν και πολύ με αυτή την αθώωση.


Αν σε αυτά που παίχτηκαν στις πλάτες της Ηριάννας και του Περικλή, υπάρχουν και παιχνίδια ισορροπιών και εγωισμών, τότε η χθεσινή απόφαση καθίσταται ακόμα περισσότερο αισχρή, ακόμα περισσότερο απαράδεκτη, ακόμα περισσότερο ενάντια στο περίφημο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ξέρετε, η διάκριση των εξουσιών δεν σημαίνει και ανεξέλεγκτες εξουσίες. Επιπλέον, και σύμφωνα με το Σύνταγμα, όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ'τον λαό και υπάρχουν υπέρ αυτού. Όταν λοιπόν η Ηριάννα και ο Περικλής, τρώνε 13 χρόνια χωρίς αναστολή, με ελλιπή (έως φανταστικά) στοιχεία και την ίδια ώρα η χρυσαύγουλη Σκορδέλη τρώει 3 χρόνια με αναστολή επειδή μαχαίρωσε έναν Αφγανό, κάπου υπάρχει λάθος, πως να το κάνουμε? Και δεν είναι μόνο η φασίστρω.


Αλλά θα μου πείτε, αν υπήρχε Δικαιοσύνη σε τούτο τον γιδότοπο, δεν θα υπήρχαν και τόσα ελλείμματα, δεν θα υπήρχαν τα ανθρωποκτόνα μνημόνια και θα ήμασταν κανονικό κράτος και όχι προτεκτοράτο.

1 comment: