Thursday 13 July 2017

οι όροι και τα όρη, τ'άγρια βουνά


Στις αρχές αυτού του μήνα, ο Άρειος Πάγος απεφάνθει, ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας για τον εργαζόμενο. Τονίζω, ΔΕΝ συνιστά.

Για όσους έχετε την απορία, όχι, δεν είπαν τίποτα για το αν αυτό, συνιστά μεταβολή των όρων ζωής για τον εργαζόμενο. Υποθέτω ότι το δικαστήριο θα ήταν αναρμόδιο για να αποφανθεί γι αυτό. Εξάλλου τι να πουν? Ότι δεν συνιστά "βλάβη" (πολύ πλάκα έχουν τα νομικίστικα) για τη ζωή κάποιου, το να δουλεύει και να μην πληρώνεται? Λέτε να τολμούσαν να ΄λεγαν ότι δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων ζωής κάποιου, όταν κρατάει όλο το κέρδος απ'τον κόπο του ο καργιόλης ο αφεντικός του? Δεν θέλω να λαϊκίσω, αλλά δεν θα τολμούσαν, γιατί θα τους διέψευδε η ίδια η ζωή. Μόλις προχθές μια 42χρονη αυτοκτόνησε, όντας απλήρωτη 15 μήνες.

Οι δικαστές και δη οι Αρεοπαγίτες δεν είναι τίποτα περίεργοι, που θέλουν να τρολάρουν την κοινωνία και μάλιστα σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης. Δικάζουν και βγάζουν αποφάσεις βάση κάποιων νόμων. Στην αστική (και πολύ αστεία) δημοκρατία μας λοιπόν, είναι οκ να τον έχεις τον άλλο σκλάβο και να τον ταϊζεις μόνο με "μπράβο".

Σε ένα σοβαρό κράτος ο καπιταλισμός θα κρατούσε τα προσχήματα και θα έκοβε τον κώλο του αρχίδη, που τολμάει κι έχει απλήρωτους τους υπαλλήλους του. Για να μπορούν κι αυτοί να συνεχίσουν να ζούνε κάπως αξιοπρεπώς, να πληρώνουν τους φόρους τους, να καταναλώνουν και να ονειρεύονται με σκυφτό το κεφάλι μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Να μπορούν να υπάρχουν (και αν το θες, να αποτελούν και "παράδειγμα προς μίμηση" για τους ακόμα χαμηλότερους στο ράνκινγκ, τους απόκληρους). Στην μπανανία μας όμως, αποφασίσαμε να είμαστε "ανταγωνιστικοί". Σε "προσφορά". Λίγο πριν την ημερομηνία λήξης.

1 comment:

  1. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης και φυσικά να κατέχεις την νομική επιστήμη. Άντε γιατί αρκετό κακό μας έκανε η ημιμάθεια και οι ιδεοληψίες.

    ReplyDelete