Thursday, 24 March 2011

Ο Παλιός και ο Νεόκοπος...

Παλάτια στην άμμο..



Ο Γιώργος Παπανδρέου στη σκηνή του Καντάφι

Δυόμισι ώρες διήρκεσε το γεύμα που παρέθεσε ο ηγέτης της Λιβύης στον έλληνα πρωθυπουργό

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΛΙΒΥΗΤο προεδρικό μέγαρο στην Τρίπολη της Λιβύης, το «στρατηγείο του ηγέτη Καντάφι» όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο. Ενας φαιοπράσινος τοίχος με πολεμίστρες περικλείει μια τεράστια έκταση. Κανένα κτίσμα δεν ξεχωρίζει, παρά μόνο ένας θόλος με ένα σιδερένιο γεράκι (το έμβλημα της Λιβύης) στην κορυφή του. Εκεί είναι στημένες οι δύο σκηνές του προέδρου κ. Μοαμάρ Καντάφι . Σε μια από αυτές υποδέχτηκε χθες τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Οι σκηνές από καραβόπανο, λευκές εξωτερικά και σε αποχρώσεις του πράσινου εσωτερικά, δεν είναι ακριβώς παραδοσιακές. Βεβαίως δεν λείπουν τα χειροποίητα σκουροκόκκινα χαλιά, που τις σκεπάζουν από άκρη σε άκρη, ούτε τα χαμηλά καθίσματα ή τα φανάρια που κρέμονται από την οροφή. Η σκηνή όμως διαθέτει υπερσύγχρονα κλιματιστικά μηχανήματα-στήλες («τουρκικής κατασκευής», όπως έσπευσαν να μας ενημερώσουν, καθώς οι Λίβυοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν τους Ελληνες συνομιλητές τους ότι θα προτιμούσαν ελληνικές επενδύσεις στη χώρα τους).

 
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο είχαν στηθεί τρεις ροτόντες διακοσμημένες με γαλλική φινέτσα. Εκεί ο πρόεδρος Καντάφι παρέθεσε το επίσημο γεύμα στον κ. Παπανδρέου και στους κκ. Χ. Παμπούκη , Γ. Πεταλωτή και Δ. Δρούτσα που τον συνόδευαν.

 
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε φέρει μαζί του μια μεγάλη φωτογραφία από τη συνάντηση στην Ελούντα με τον Ανδρέα Παπανδρέου , τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Μοαμάρ Καντάφι και ζήτησε αυτόγραφο. Ο πρόεδρος της Λιβύης έγραψε «με εκτίμηση» στα αραβικά, ενδιαφέρθηκε για την υγεία της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου και άρχισε να διηγείται ιστορίες από εκείνη την εποχή.

 
Στο γεύμα οι δύο ηγέτες κάθισαν μόνοι τους στη μία ροτόντα και συζήτησαν όλα τα πολιτικά θέματα: Μεσανατολικό, Κυπριακό, σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, οικονομική κρίση. «Θέλω να βοηθήσω με κάθε τρόπο την Ελλάδα» είπε ο κ. Καντάφι μέσω του βαθύφωνου μεταφραστή του.

 
Εξω από τη σκηνή η θερμοκρασία άγγιζε τους 40 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία και ένα αεράκι που στροβίλιζε την άμμο στον αέρα. Στο εσωτερικό η θερμοκρασία φαίνεται ότι ήταν πολύ ευχάριστη καθώς το γεύμα- μια σπάνια κίνηση εκ μέρους του κ. Καντάφι προς Πρωθυπουργό άλλου κράτους- διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες και έβγαλε εκτός προγράμματος την ελληνική αποστολή.

 
Ο πρόεδρος Καντάφι ξεπροβόδισε με θερμά λόγια και ακόμα θερμότερο εναγκαλισμό τον κ. Παπανδρέου, όπως ακριβώς τον υποδέχθηκε.

 
Στη συνέχεια μπήκε μόνος του σε ένα κλειστό αυτοκινητάκι του γκολφ και αυξάνοντας ταχύτητα εξαφανίστηκε στο βάθος του προεδρικού κήπου. Ο έλληνας πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην οικία του κ. Καντάφι, η οποία βομβαρδίστηκε το 1986 από τους αμερικανούς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η θετή του κόρη και ο ίδιος να γλιτώσει από τύχη. Το σπίτι έχει μετατραπεί σε ένα είδος μουσείου, με τα απομεινάρια των βομβών να κρέμονται από το ταβάνι στα σημεία που είχαν πέσει, τους τοίχους διάτρητους από τα θραύσματα και τα λιγοστά έπιπλα κατεστραμμένα και σκονισμένα. Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό και οι τοίχοι είναι γεμάτοι με συνθήματα κατά του πολέμου και των ΗΠΑ. Ο κ. Παπανδρέου υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών ευχόμενος να ευημερήσουν οι χώρες της Μεσογείου με ειρήνη και με σεβασμό στην εθνική τους κυριαρχία.


Μνημόνιο για οικονομική συνεργασία

Συμφωνία-πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Λιβύης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν χθες στην Τρίπολη ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης και ο υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικών κ. Μαχμούτ Ζλέτνι. Το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, όπως η καταβύθιση καλωδίου οπτικών ινών ως την Κρήτη. Οι Λίβυοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της μεταποίησης και των μεταλλευμάτων. Συζητήθηκε επίσης η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου και Αστακού θα καταλήγει στην Ευρώπη. Οι δύο πλευρές έθεσαν ένα χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας και ο πρωθυπουργός της Λιβύης κ. Μαχμούντι αστειεύτηκε λέγοντας ότι αν δεν είναι θετικά θα πετάξουν στη θάλασσα τους δύο αρμόδιους υπουργούς κκ. Παμπούκη και Ζλέτνι.

πηγή: το Βήμα

No comments:

Post a Comment