Στην ταινία...
Του Ρούσου Βρανά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012
Στην ταινία...
... «Πολεμικά παιχνίδια» πρωταγωνιστεί ένας χάκερ που αρχίζει να παίζει το παιχνίδι «Παγκόσμιος πυρηνικός πόλεμος» με ένα σούπερ κομπιούτερ στο οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Το παιχνίδι προτρέπει τον σούπερ κομπιούτερ, που είναι προγραμματισμένος να κερδίζει παιχνίδια, να αποσπάσει από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας την άδεια να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση ώστε να κερδίσει το παιχνίδι. Ο χάκερ και ο καθηγητής που έχει προγραμματίσει τον σούπερ κομπιούτερ αντιλαμβάνονται πως ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουν την επίθεση είναι να τον «διδάξουν» ότι δεν υπάρχει τρόπος για να βγει κανείς κερδισμένος από έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Και ότι οι άνθρωποι που σχεδίασαν το παιχνίδι νομίζοντας ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να κερδηθεί απλώς παραλογίζονταν. Αφού ανατρέχει σε χιλιάδες σενάρια επίθεσης, το σούπερ κομπιούτερ αντιλαμβάνεται στο τέλος πως η μοναδική κίνηση με την οποία θα μπορούσε να κερδίσει θα ήταν να μην παίξει καθόλου αυτό το παιχνίδι.
Το σενάριο...
... που διατύπωσε πρόσφατα σε γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ότι δηλαδή η κρίση της ευρωζώνης βρίσκεται στο τέλος της και πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, είναι ρόδινο, απέχει όμως πολύ από την πραγματικότητα. Η επιδείνωση της κατάστασης στην Πορτογαλία και την Ισπανία απειλεί την ευρωζώνη με νέα κρίση. Η Πορτογαλία ανταποκρίθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για αυστηρή λιτότητα, εξακολουθεί όμως να δανείζεται πανάκριβα, με επιτόκια διπλάσια από αυτά που θεωρούνται βιώσιμα. Και ο κίνδυνος που διατρέχει η Ισπανία είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Citigroup Βίλεμ Μπιούιτερ πιστεύει πως θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν ότι οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η ισπανική οικονομία είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από όσο πιστεύουν οι αγορές.
Η χειρότερη...
... όμως είδηση των ημερών αφορά την Ολλανδία. Η χώρα που μέχρι τώρα συναποτελούσε μαζί με τη Γερμανία τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης απώλεσε από τη Citigroup την αξιολόγηση ΑΑΑ. Έτσι, σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει η υποβάθμισή της και από τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης. Επειδή η οικονομία της δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει το έλλειμμά της κάτω από τον στόχο του 3%.
Η λιτότητα...
... που υπαγορεύεται από το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Το οικονομικό ινστιτούτο Λέβι προβλέπει ένα «ζοφερό μέλλον» για όλες τις χώρες της. «Η αυστηρή λιτότητα μετατρέπει την Ευρώπη σε μια έρημη χώρα», γράφει σε έκθεσή του, «όπως δείχνουν η αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στην περιοχή». Το παιχνίδι της λιτότητας ήταν χαμένο από την αρχή. Και ο μοναδικός που θα μπορούσε να βγει κερδισμένος θα ήταν εκείνος που θα αποφάσιζε να μην παίξει καθόλου αυτό το παιχνίδι.
πηγή: tanea
No comments:
Post a Comment