Monday 10 December 2012

opws Ameriki!....

Στην Ευρώπη των νεοφιλελέδων.

Πιάσαν τα κρύα τα γερά και ήδη ακούμε, πως μετράμε 20 νεκρούς από το κρύο στην Κεντρική Ευρώπη. Η πλειοψηφία αυτών ήταν άστεγοι.

Όσοι από εμάς ζούμε σε μεγάλες πόλεις, γνωρίζουμε καλά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των αστέγων τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Τώρα με τα κρύα, δεν μπορεί, θα πέρασε έστω και σαν στιγμιαία σκέψη απ'το μυαλό όλων μας, πως να τη βγάζουν έξω με τέτοιο ψοφόκρυο όλοι αυτοί.

Σήμερα το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά μου, είδα έναν απ'τους άστεγους της γειτονιάς, να δοκιμάζει διστακτικά τις πόρτες κάποιου αυτοκινήτου, που είναι παρκαρισμένο για καιρό στο ίδιο σημείο και δείχνει παρατημένο....Θα είχε σαλτάρει απ'την παγωνιά όλο το βράδυ ο φουκαράς....Τελικά δεν ήταν ξεκλείδωτο.

Πόσοι είναι όλοι αυτοί? Στη χώρα των αυθαιρέτων, του βατοπεδίου και του "ευρώ πάση θυσία", πόσοι να'ναι οι άστεγοι σήμερα? Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνούν τις 20.000.

Το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί δραματικά την επόμενη διετία, ειδικά μόλις δοθεί και το πράσινο φως στις πτωχευμένες τράπεζές μας για κατασχέσεις.

Από την άλλη στη χώρα της τρελής αντιπαροχής, των εθνικά υπερήφανων ολυμπιακών αγώνων και του "εθνοσωτήριου" μνημονίου, πόσα να είναι τα άδεια σπίτια? Πόσα σπίτια είναι κενά, κλειστά και διπλαμπαρωμένα?.Κάπου διάβασα ότι είναι τουλάχιστον 300.000....

Δεν είναι γελοίο?! Να βρίσκει δηλαδή καταφύγιο κάποιος άστεγος, σε καμμιά πυλωτή πολυκατοικίας στην οποία τα μισά διαμερίσματα είναι ξενοίκιαστα και το πρωί να ακούει και μπινελίκια (να φύγεις, να πας αλλού βρωμιάρη, θα καλέσω την αστυνομία..), από καθωσπρεπάδες νοικοκυραίους.

Αυτή λοιπόν είναι η "πρόοδος" και ο πολιτισμός των καπιταλιστικών κοινωνιών. Αυτό είναι το κανιβαλικό αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγεί η θεοποίηση της ιδιοκτησίας, η υποβάθμιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής και η αντικατάσταση της πολιτικής από τη στατιστική και την κερδοφορία. Έτσι είναι οι κοινωνίες των πελατών.

Δεν μου κάνει εντύπωση ότι οι νόμοι των κυρίαρχων Αγορών, δεν προβλέπουν τίποτα για αυτούς που πετιούνται έξω απ'το 1/3 της κοινωνίας που προορίζεται για να είναι βιώσιμο. Για την Αγορά ήδη αρκετοί από εμάς περισσεύουμε....Είναι οι ίδιοι νόμοι που επιτρέπουν στον Α που έχει 15 κωλόσπιτα και ένα σκασμό λεφτά στην τράπεζα, να πετά έξω στο δρόμο την πολυμελή οικογένεια του Β, που έχει μείνει άνεργος και αδυνατεί να είναι συνεπής στο κωλόχαρτο που υπέγραψε. Στην Ευρώπη των νεοφιλελέδων, ο Β φταίει και καλά να πάθει.

Ούτε μου κάνει εντύπωση ότι Υπουργοί με χαρακτηριστικά κενό βλέμμα, λειτουργούν σαν εισπρακτικές εταιρίες, σαν άψυχες ρέπλικες, που αδιαφορούν για τις ζωές και δίνουν σημασία μόνο στα νούμερα. Κοινά συμφέροντα με τους δανειστές μας έχουν, αυτούς θα εξυπηρετούν.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως, είναι που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι κανονικοί, σαν εσένα και εμένα, χωρίς μεγάλα ή κρυφά συμφέροντα και μετοχές, χωρίς μοίρα στον ήλιο των κεφαλαιοκρατών, που εξακολουθούν να πιστεύουν στις νεοφιλελεύθερες παπαριές του ελάχιστου κράτους και των αυτορυθμιζόμενων αγορών. Ξέρω η μαλακία είναι ανίκητη. Αλλά τόσο πολύ πια?!!...Τι περιμένουν δηλαδή για να καταλάβουν? Να μείνουν κι αυτοί στο δρόμο?..

No comments:

Post a Comment