Tuesday 4 June 2013

Ε Ε ΕΡΧΕΤΑΙ


Τσουνάμι

4 Ιουν, ’13

Pitsirikos
 
Αν και υπάρχει η εντύπωση πως οι πολίτες δεν αντιδρούν δυναμικά στη συντονισμένη επίθεση που δέχονται ενάντια στα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματά τους, αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα τελευταία χρόνια, σε πάρα πολλές χώρες, οι πολίτες αντιδρούν, οργανώνονται, διαδηλώνουν και εξεγείρονται.

Για την ώρα, δεν υπάρχει μια ταυτόχρονη εξέγερση των πολιτών των ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών απέναντι στους αυταρχικούς μεγαλοαστούς που απαρνιούνται όλο και περισσότερο την αστική δημοκρατία ή στα σκληρά καθεστώτα που δεν επιθυμούν την δημοκρατία.

Υπάρχουν, όμως, συνεχείς διαδηλώσεις και αντιδράσεις σε πάρα πολλές χώρες που σιγοβράζουν και είναι διαδοχικές.

Όλα αυτά τα «κυματάκια» σε διαφορετικές χώρες μπορούν να γίνουν τσουνάμι, αν υπάρξει συντονισμός.

Και θα υπάρξει συντονισμός. Οι οικονομικές ελίτ έχουν στην κατοχή τους τα ΜΜΕ, αλλά οι πολίτες έχουν το Διαδίκτυο.

Όποιος παρακολουθεί το Διαδίκτυο θα έχει διαπιστώσει πως πολίτες από διαφορετικές χώρες επικοινωνούν με μεγάλη ευκολία, ταχύτητα και συχνότητα.

Αυτό συμβαίνει, κυρίως, ανάμεσα στο πιο ενεργό και ζωντανό κομμάτι αυτών των κοινωνιών: τους νέους.

Και είναι οι νέοι που πλήττονται περισσότερο από την επιθετικότητα των μεγαλοαστικών τάξεων σε πάρα πολλές χώρες.

Τα σύνορα σπάνε με το Διαδίκτυο, και αυτοί που πλήττονται από την επιθετικότητα των μεγαλοαστών αντιλαμβάνονται πως είναι πολλοί και είναι δυνατοί.

Αυτές τις ημέρες της εξέγερσης στην Τουρκία, οι Τούρκοι διαδηλωτές ξέρουν πως έχουν στο πλευρό τους εκατομμύρια πολίτες από άλλες χώρες.

Δεν περιμένουν να το μάθουν από τα δελτία ειδήσεων των καθεστωτικών ΜΜΕ. Το διαπιστώνουν μόνοι τους στα social media.

Όσο περνάει ο καιρός, εκατομμύρια πολίτες του κόσμου θα διαπιστώνουν πως η ανεργία τους δεν είναι προσωρινή αλλά μόνιμη, πως τα εισοδήματά τους θα μειώνονται διαρκώς, πως οι μεγαλοαστικές τάξεις των χωρών τους τους έχουν πια γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια, και πως η αστική δημοκρατία που γνώριζαν αποτελεί παρελθόν.

Η αλαζονεία των οικονομικών ελίτ τις κάνει να πιστεύουν πως είναι ανίκητες και πως εκατομμύρια πολίτες του κόσμου θα καθίσουν αμίλητοι στην γωνιά τους και θα περιμένουν να πεθάνουν, ενώ αυτοί θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο πλούτο.

Η Ιστορία τους έχει διαψεύσει.

Θα τους διαψεύσει και πάλι.

Την ώρα που οικονομικοί ολιγάρχες και καθεστώτα επιτίθενται στις ζωές των πολιτών των χωρών τους, οι πολίτες οργανώνονται και ετοιμάζονται να αντεπιτεθούν. Όλοι μαζί.

Οι ζυμώσεις είναι διαρκείς.

Δεν ζούμε πια στον Μεσαίωνα.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων ταχυτήτων.

Το τσουνάμι έρχεται.

Το ακούω.
 
πηγή: pitsirikos 
 

No comments:

Post a Comment