Sunday 29 September 2013

Τζήμερος ή Πιτσιρίκος;

Μετά την ανάγνωση των σημερινών τους άρθρων, αν δεν είχε αποκαλυφτεί η ταυτότητα του "Πιτσιρίκου", θα έβαζα στοίχημα ότι είναι ο Τζήμερος.

Η αριστερή και η δεξιά εκδοχή της "αντιπολιτικής" έχουν μεταξύ τους σημαντικές ρητορικές διαφορές, αλλά, όπως ξέρουν καλύτερα και οι κοινοί τους πελάτες, λένε ουσιαστικά τα ίδια πράγματα. 

Διαλέγετε και παίρνετε λοιπόν. 
Ποιες φράσεις από τις παρακάτω τις είπε ο Τζήμερος και ποιες ο Πιτσιρίκος, είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες...

1: "Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ούτε η οικονομία, ούτε ο φασισμός. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απουσία της Δικαιοσύνης. Από εκεί ξεκινούν όλα τα άλλα προβλήματα."

2: "Πεθαίνουμε σα χώρα, κι η Χρυσή Αυγή είναι ένα μόνο σύμπτωμα του καθολικού καρκίνου που κατατρώει όλα μας τα κύτταρα.Ο καρκίνος, όμως, έχει άλλο όνομα: ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΝΟΜΙΑ!"


3: "Ο Άρειος Πάγος, η Ελληνική Δικαιοσύνη και η Ελληνική Αστυνομία δεν είχαν πάρει χαμπάρι τόσο χρόνια πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Ιδέα δεν είχαν. Νόμιζαν πως είναι πρόσκοποι."

4: "Όμως, γιατί έπρεπε να περιμένουμε να γίνουν 32 οι υποθέσεις, για να περάσουν χειροπέδες στους μελανοχίτωνες; Τριανταένα παίζουμε; Και με 29, και με 19, και με 9 μπορούσε να ασκηθεί δίωξη. Αλλά τι περίεργο, δεν ασκήθηκε!"

5: "Φυσικά, η Χρυσή Αυγή είχε ρόλο. Εξαιρετικά σχεδιασμένο. Με την Χρυσή Αυγή δημιουργήθηκε ένας κίνδυνος, ένα νέο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Την κατάλληλη στιγμή. [...] Και τώρα, η Χρυσή Αυγή που δεν υπήρχε, διώκεται από την κυβέρνηση, κάνοντας την κυβέρνηση να μοιάζει δημοκρατική. Δηλαδή, δημιούργησαν ένα πρόβλημα που, ουσιαστικά, δεν υπήρχε, την Χρυσή Αυγή, ώστε να την βγάλουν την κατάλληλη στιγμή από τη μέση, να βρεθεί η χώρα εκεί που ήταν και πριν -με όλους τους υπεύθυνους για την χρεοκοπία στις θέσεις τους- και αυτό να παρουσιάζεται σαν επιτυχία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης."

6: "Μήπως το «μακρύ χέρι» του συστήματος παραμάκρυνε, αυτονομήθηκε κι έγινε επικίνδυνο για τον δημιουργό του όπως τα τέρατα, στις ταινίες, που ξεφεύγουν από το εργαστήριο; Μήπως η δολοφονία του Φύσσα ξεχείλισε το ποτήρι των Τροϊκανών και έστειλαν τελεσίγραφο «ή τους μαζεύετε ή λεφτά γιοκ;». Μήπως οι δημοσκόποι έδωσαν το πράσινο φως στους δημοκόπους, για να εμφανιστεί ο Σαμαράς ως εγγυητής της νομιμότητας και να πάει σε εκλογές με αυξημένο κύρος πριν τα νέα μέτρα το καταβαραθρώσουν; Ή μήπως είναι όλο στημένο και τα ανταλλάγματα θα τα μάθουμε αργότερα;"

7: "Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι χρυσαυγίτες είναι εγκληματίες, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Βενιζέλος είναι αθώος. Αλλά η Δικαιοσύνη δεν ακουμπάει τους Βενιζέλους. Κι αυτό λειτουργεί υπέρ της Χρυσής Αυγής και υπέρ της εκτροπής."

8: "Βλέπεις όλα τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν το ίδιο «χούι» με το Άκη να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθερα, να ξεκοκαλίζουν τον κλεμμένο δικό μου και δικό σου ιδρώτα, και κανενός το αυτί να μην ιδρώνει.[...] Έγκλημα είναι μόνο ο φόνος; Η γενικευμένη ληστεία του πολίτη, που έχει οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες στην αυτοκτονία, τι είναι; Πότε το περιώνυμο κοινοβουλευτικό τόξο σεβάστηκε τον κοινοβουλευτισμό;"

(Σόρι για το κόλλημα, όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου με έβαζε τις Κυριακές να λύσω το κουίζ "επτά ομοιότητες" στο περιοδικό "Τραστ του Γέλιου", ίσως να φταίει αυτό).

(προσαρμογή σε κείμενο του Γιώργου Στόγια)

6 comments:

  1. Νομίζω πως γίνεσαι άδικος με το πιτσιρίκο.
    Αν όλοι μιλάμε για διφθορά μεγάλη δε σημαίνει ότι επειδή το λέει και η ΧΑ,ταυτιζόμαστε μαζί της.
    Επίσης υπάρχει για τον καθένα και παρελθόν Λόγου-έργων που δεν μπορεί να αγνοηθεί..

    Κατά περίεργο τρόπο στο πιτσιρίκο επιτίθονται τελευταία με αφορμή τον Μπογιόπουλο τα sites του ΚΚΕ

    ReplyDelete
  2. Είσαι καταφανώς η πολιτικά ορθή συνιστώσα του μπλογκ Φωκίωνα και σε καταγγέλω γι'αυτό :)
    Στα πλαίσια αυτά, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα από αποσπασματικές ατάκες και μόνο, οι οποίες δε νομίζω να χαρακτηρίζουν και τη γενικότερη ρητορική των δύο. Αλλά και να τις χαρακτήριζαν, μόνο για προβοκατόρικους λόγους θα τις έβαζα δίπλα, δίπλα.
    Στην ουσία, που διαφωνείς με τον πιτσιρίκο? Γιατί με το θαυμαστή της μέρκελ ξέρω ότι διαφωνείς...

    ReplyDelete
  3. Σχολιάζω τον πολιτικό λόγο των δύο, ο οποίος βλέπω να έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Δεν αναφέρομαι στο περιεχόμενο αλλά στην πολιτική στάση τους απέναντι στην "πολιτεία". Αυτό το θεωρώ σημαντικό πρόβλημα για την σημερινή μας κατάσταση. Άλλωστε και ο ίδιος ο πιτσιρίκος (για τον οποίο - το παραδέχομαι - δεν έχω και την καλύτερη ιδέα, για τον Τζήμερο δεν το συζητώ) παίρνει τις αποστάσεις του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο επίσης που έχουμε πέντε αριστερά (με ή χωρίς εισαγωγικά) κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αλαβάνος) που δεν αλλάζουν ούτε καλημέρα μεταξύ τους. Καλό νομίζω λοιπόν είναι να δούμε τα πράγματα υπό άλλη οπτική γωνία και ο Τζήμερος μού πρόσφερε εδώ μία σοκαριστική ομοιότητα με τον αριστερό λόγο τού σήμερα, την οποία και κατέθεσα. Οι διαφωνίες ευπρόσδεκτες και καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καταρχήν για τη ΔΗΜΑΡ χρειάζονται κανά δυο κοντέϊνερ εισαγωγικά για την πούμε αριστερά...(μην αρχίσουμε να χρειαζόμαστε και για τον ΣΥΡΙΖΑ σε λίγο φοβάμαι...)
      Από κει και πέρα, για ποια "πολιτεία" μιλάς? Γι'αυτήν που αντιμετώπισε και διαχειρίζεται την κρίση σαν να είναι φυσικό φαινόμενο, για το οποίο δεν φταίει κανένας? Γι'αυτήν που αποδέχεται την παράκαμψη της βουλής, με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου? Ή γι'αυτήν που έδρασε αμέσως για τον Παστίτσιο ενώ έκανε τα στραβά μάτια στα ρατσιστικά "δρώμενα" των χρυσαύγουλων για 1,5 χρόνο και τώρα πέφτει από τα σύννεφα?
      Δεν πάσχουμε από αναρχοαυτόνομες τάσεις. Από έλλειψη δικαιοσύνης πάσχουμε :)

      Delete
  4. Σύμφωνοι, όλα δεκτά πλην όμως όχι νέα. Την ίδια εικόνα έχω για την πολιτεία από τη δεκαετία του '80 κι ας μην ήταν τα πράγματα τόσο εξώφθαλμα άδικα και απάνθρωπα. Για μένα λοιπόν δεν έχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ στην εξουσία σήμερα, από αυτήν που είχαμε πριν 20 και 30 χρόνια. Ίσως η αριστοτελική διάσταση τού όρου "πολιτεία" να δίνει μια πιο σαφή εικόνα αυτού που έχω στο μυαλό μου. Αλλά αυτό πάει αλλού την κουβέντα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Για μένα λοιπόν δεν έχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ στην εξουσία σήμερα, από αυτήν που είχαμε πριν 20 και 30 χρόνια."
      Έχει αλλάξει Φωκίωνα. Δεν κρατάνε τα προσχήματα πια, όπως τα κρατούσανε παλιά. Κι αυτό μ'ανησυχεί, όπως μ'ανησυχεί ότι μια χώρα και κατ'επέκταση ένας λαός αντιμετωπίζεται ΘΕΣΜΙΚΑ ως χρεοκοπημένη επιχείρηση, που χρήζει εκκαθάρισης. Και όλα αυτά με το πρόσχημα μιας κρίσης που είναι 100% κατασκευασμένη. Μια κρίση φούσκα σαν ολόκληρη την χρηματοπιστωτική "οικονομία".
      Αλλά είναι και η υποκρισία ρε Φωκίωνα που μου τη δίνει. Δεν αντέχω να βλέπω το βενιζέλο και τον σαμαρά με την ακροδεξιά παρέα του, να μου μιλάνε για δημοκρατία και για θεσμούς. Είναι σαν το θέμο που από κονφερανσιέ των χρυσαύγουλων, μου βγάζει τον Παύλο Φύσσα να ξεψυχάει συνοδευόμενο από το μότο "Δεν θα περάσει ο φασισμός"...Είναι τρελή στρέβλωση αυτό που ζούμε, πως να το κάνουμε?..

      Delete