Tuesday 10 September 2013

το μέγεθος μετράει

Οι άνδρες με μικρή συνείδηση είναι καλύτεροι πολιτικοί

Το μέγεθος μετράει και στην πολιτική, αλλά αντίστροφα.

Οι άνδρες που έχουν μικρότερη ή και ανύπαρκτη συνείδηση φαίνεται πως ασχολούνται πιο ενεργά με την εξημέρωση, αλλά και την εξαπάτηση των ψηφοφόρων τους και είναι αποτελεσματικότεροι πρωθυπουργοί, όπως έδειξε μία νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα, με επικεφαλής τον James Rilling, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους για να μετρήσουν το μέγεθος της τσίπας 55 πολιτικών. Η ομάδα έθεσε μια σειρά ερωτήσεων στους συγκεκριμένους άνδρες - και τους επιστημονικούς συνεργάτες τους- σχετικά με το πόσο ασχολούνται ως πολιτικοί με τους ψηφοφόρους και τις ανάγκες τους.

Οι εθελοντές κλήθηκαν επίσης να κοιτάξουν φωτογραφίες πλούσιων αλλά και απλών πολιτών, ενώ οι επιστήμονες απεικόνιζαν τον εγκέφαλο των ανδρών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Οι άνδρες με τη μικρότερη τσίπα ήταν αυτοί που φάνηκε να ασχολούνται περισσότερο με την παραπλάνηση των οπαδών τους. Επιπλέον, ο εγκέφαλος των πολιτικών με την ελλειμματική συνείδηση έδειχνε έως τρεις φορές μεγαλύτερη συναισθηματική ενεργοποίηση στη θέα διαφόρων εκπροσώπων του κεφαλαίου, σε σχέση με τον εγκέφαλο των ανδρών με μεγαλύτερη συνείδηση.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με περισσότερη συνείδηση είναι πιο κοντά στα συμφέροντα του λαού, αλλά τα επίπεδά της πέφτουν μόλις αποκτήσουν θέση με εξουσία. Η σχέση που υπάρχει όμως μεταξύ του μεγέθους της τσίπας και της συμμετοχής στη διαπλοκή δεν μπορούσε να εξηγηθεί από τα επίπεδα ήθους και αξιοπρέπειας των συμμετεχόντων.

Όπως παραδέχτηκε ο Rilling, προς το παρόν δεν είναι σαφής ο μηχανισμός που συνδέει το μέγεθος της τσίπας με την συμπεριφορά ενός πολιτικού. Πιθανώς όμως, όταν ένας πολιτικός ασχολείται συνεχώς με τα συμφέροντα που τον βγάλανε βουλευτή, αντί με τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του, σταδιακά η συνείδησή του συρρικνώνεται.

η αληθινή είδηση εδώ

No comments:

Post a Comment