Tuesday 3 February 2015

(κερδίζουμε<=>χάνουν) \/ (χάνουμε<=>κερδίζουν)

Τι έχουν οι ΗΠΑ και χαμογελούν πατέρα;

Μερικές ειδήσεις και φήμες των ημερών:

– Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, μεταδίδει το Reuters.

– Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ (και πρώην αντιπρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς), Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αναλαμβάνει το ΤΧΣ, προβλέπει το Ποντίκι

– Ισχυρή άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΚΑΙ για τη διατήρηση του ισχύοντος εταιρικού σχήματος των τραπεζών και την απόφαση της κυβέρνησης να μην διορίσει κομματικά στελέχη στις διοικήσεις τους.

– Τον ρόλο του συμβούλου δημοσίου χρέους, αναθέτει το ΥΠΟΙΚ στο γαλλο – αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο LAZARD, που είχε αναλάβει ανάλογα καθήκοντα στις κυβερνήσεις ΓΑΠ και Παπαδήμου και είχε μεσολαβήσει στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής στη Marfin, αναφέρει το Zerohedge.

Όσο και αν μια αριστερή κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο προκειμένου να αποδείξει τις προθέσεις της και όσο και αν ορισμένες κινήσεις τακτικής είναι όχι μόνο αναπόφευκτες αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμες, είναι λάθος να υποστηρίζει στους ψηφοφόρους της ότι μπορεί να έχει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.

Εν τέλει υπάρχει ένας βασικός κανόνας τον οποίο δεν μπορεί να παραβλέπει κανένας «μαρξιστής» οικονομολόγος: Οι σχέσεις κεφαλαίου – εργασίας είναι ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Τα κέρδη του ενός είναι ζημιές για τον άλλο.

Στα κοινωνικά ζητήματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει λαμπρά δείγματα γραφής και της αξίζουν συγχαρητήρια. Στα οικονομικά όμως μένει να κριθεί.
 
Άρης Χατζηστεφάνου
 
πηγή: info-war

No comments:

Post a Comment