Sunday 21 February 2016

χαζό παιδί μετράει τ'άστρα



Άκου να δεις τι γίνεται στον κόσμο!

Ένας κόκκος άμμου. Πόσο μικρός είναι? Σε μια παραλία πόσοι να΄ναι περίπου? Πρέπει να'ναι πολλοί ε? Λοιπόν, αν πούμε ότι ένας κόκκος άμμου έχει μέγεθος περίπου 1 χιλιοστό, τότε σε ένα τετραγωνικό μέτρο υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο κόκκοι άμμου. Το ένα δισεκατομμύριο είναι 1.000.000.000, (δηλαδή 1 και 9 μηδενικά). Αν πάρουμε μια παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου, σ'αυτήν θα υπάρχουν περίπου 10 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και μέσα σ'αυτά περίπου 1013 (δηλαδή 1 και 13 μηδενικά) κόκκοι άμμου. Πολλοί ε?!

Και αν είναι τόσοι κόκκοι άμμου σε μια παραλία μήκους ενός χιλιομέτρου, πόσους να'χει συνολικά η Ελλαδάρα μας, που έχει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα αιγιαλού? Εμ δεν θα'ναι καμιά 1017 κόκκοι άμμου? Αν τα βάλουμε κάτω είναι 100.000.000.000.000.000, δηλαδή 100 τετράκις εκατομμύρια.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείς σε μια παραλία και κοιτάξεις κάτω, μην σου φανούν αμέτρητοι οι κόκκοι της άμμου. Γιατί τώρα ξέρεις πόσοι περίπου είναι. Αν θες να δεις κάτι που είναι πράγματι "αμέτρητο", περίμενε να νυχτώσει και κοίτα ψηλά αυτή τη φορά. Πόσα λέτε να 'ναι τα αστέρια του γνωστού μας Σύμπαντος? Εκεί να δείτε μηδενικά! :) Μια εκτίμηση του 2010 καταμέτρησε ότι τα αστέρια ήταν 300 εξάκις εκατομμύρια (3 × 1023) στο παρατηρήσιμο σύμπαν! Είναι δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο φορές περισσότερα από το άθροισμα των κόκκων της άμμου που βρίσκονται στις ελληνικές παραλίες. Το φως το πιο απομακρυσμένου άστρου που έχει παρατηρηθεί, υπολογίζεται ότι (ταξιδεύοντας με 300.000 χιλόμετρα το δευτερόλεπτο) κάνει να φτάσει στη Γη περισσότερο από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Ένα από αυτά τα κάμποσα άστρα είναι και ο Ήλιος μας. Ο οποίος Ήλιος έχει περίπου 109 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη, ενώ στο Σύμπαν ύπαρχουν άλλοι Ήλιοι (αστέρια) που είναι μέχρι και 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτεροι από τον δικό μας.

Που θέλω να καταλήξω? Θέλω να καταλήξω στον καραγκιόζαρο που μένει δίπλα και συμπεριφέρεται λες και είναι το κέντρο αυτού του γαμωκόσμου.

Θέλω να μετοικήσω στη Νέα Ζηλανδία. Οποιαδήποτε βοήθεια για αυτό, λυτρωτική.

No comments:

Post a Comment