Saturday 13 February 2016

συμπαντικοί ψίθυροι


Όπως μάθαμε στο σχολείο, το φως τρέχει με 300.000χλμ το δευτερόλεπτο. Δηλαδή περνάει ένα δευτερόλεπτο και το φως έχει ήδη φτάσει 300.000χλμ μακρυά μας. Σκεφτείτε τώρα, πόσο μακρυά θα φτάσει, αν ταξιδεύει με αυτήν την ταχύτητα για ένα ολόκληρο χρόνο, δηλαδή για (60 δευτερόλεπτα x 60 λεπτά x 24 ώρες x 365 ημέρες =) 31.536.000 δευτερόλεπτα. Αυτό το σημείο στο οποίο θα έχει φτάσει το φως, μετά από ένα χρόνο ταξίδι, λέμε ότι έχει απόσταση από τη Γη ένα έτος φωτός. Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό, θα δείτε ότι το περίφημο έτος φωτός είναι περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτή η απόσταση είναι περίπου 16 εκατομμύρια φορές η απόσταση Ήλιου Γης. Παρεπιπτόντως το φως του Ήλιου κάνει περίπου 8,3 λεπτά για να φτάσει στη Γη, ενώ το σεληνόφως φτάνει σε μόλις 1,25 δευτερόλεπτα. Τόση απόσταση λοιπόν είναι το ένα έτος φωτός (που παρότι έχει τη λέξη "έτος", δείχνει απόσταση, μήκος).

Πεταχτείτε τώρα 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακρυά να δείτε κάτι. Νταξ, είναι πολλά τσιγάρα δρόμος δε λέω, αλλά αξίζει. Γιατί εκεί θα απολαύσετε το υπερθέαμα της σύγκρουσης δύο μαύρων τρυπών! Η μία με μάζα όσο 29 Ήλιοι και η άλλη όσο 36 Ήλιοι.

Παρένθεση. Αυτή η σύγκρουση έχει γίνει και μάλιστα συνέβη παλιά, πολύ παλιά και για να τη "δείτε" (με την κλασική έννοια του όρου), θα πρέπει να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο, αλλά ας μην το συνεχίσουμε, γιατί δεν θα τελειώσουμε. Κλείνει η παρένθεση.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η σύγκρουση προκάλεσε γερό ταρατατζούμ κι εκτόξευσε μεγάλες ποσότητες μάζας κι ενέργειας, προς κάθε κατεύθυνση, με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων. Πως ρίχνουμε ένα πετραδάκι στο νερό μιας λίμνης και η αναταραχή που προκαλείται στην ήρεμη επιφάνεια του νερού, φαίνεται με κάτι δακτύλιους που σβήνουν όσο απομακρύνονται από το σημείο της πτώσης του πετραδακίου, έτσι και τα βαρυτικά κύματα ταξιδεύουν, μόνο που δεν το κάνουν πάνω σε μια επιφάνεια αλλά στον χώρο.

Αυτά τα κύματα λοιπόν, έφτασαν κάποια στιγμή και στη Γη. Εξασθενημένα βέβαια λόγω της μεγάλης απόστασης, αλλά έφτασαν. Και οι επιστήμονες τα εντόπισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα έψαχναν εδώ και δεκαετίες με κάτι ειδικούς ανιχνευτές, αλλά ενώ προβλέπονται από την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, δεν είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να τα ανιχνεύσουν.

Τώρα τα άκουσαν κανονικά. Τα βαρυτικά κύματα δεν είναι ορατά με το μάτι, όπως δεν μπορούμε να δούμε και τον ήχο, αλλά ακούγονται :) 

No comments:

Post a Comment