Sunday 17 June 2012

Μια πρόταση: περιουσιολόγιο

Ίσως η πιο σωστή πρόταση που άκουσα τελευταία είναι το περιουσιολόγιο. Βέβαια, η πρόταση ανφερόταν στη δημιουργία του ώστε να φορολογηθεί ο πλούτος, εγώ όμως θα το προχωρήσω λίγο παραπέρα ώστε να πιαστεί και η φοροδιαφυγή: Όλοι μα όλοι θα δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση (καταθέσεις, χρήματα κάτω απ' τα στρώματα, οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, μετοχές, ομόλογα, πισίνες, κότερα, off shore, εταιρίες κλπ. κλπ. με λίγα λόγια τα πάντα) και ταυτόχρονα θα υπογράφει δήλωση παραίτησης από το τραπεζικό του απόρρητο για τις υπηρεσίες της κυβέρνησης που θα ισχύει παντού. Αυτόματα λοιπόν με το πάτημα ενός κουμπιού θα συγκρίνονται ΟΛΕΣ οι φορολογικές δηλώσεις με ΟΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία (και για τις τράπεζες του εξωτερικού) και θα ανάβει κόκκινο όταν προκύπτει ασυμφωνία. Θα γίνεται ο έλεγχος και θα επιβάλλεται πρόστιμο και θα κατάσχονται όσα δεν δικαιολογούνται. Επίσης, αν κάτι δε δηλωθεί, θα περιέρχεται αυτόματα στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου. Επιπλέον δεν θα μπορείς πλέον να προβείς σε οποιαδήποτε κίνηση αν δε μπορείς να δικαιολογήσεις την προέλευση των χρημάτων που χρειάζονται (άρα δεν μπορείς να κρύψεις). Αυτό το προσπάθησαν πολλοί στο παρελθόν και δεν το κατάφεραν. Ελπίζω να εφαρμοστεί από την νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του ποια κόμματα θα την απαρτίζουν, με συμφωνία όλων των κομμάτων. Θα υπάρξει η βούληση να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο ή φοβούνται ότι θα χάσουν οι ίδιοι τις περιουσίες τους;

6 comments:

  1. Επίσης θα δηλώνονται ΟΛΟΙ οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αν "ξεχάσει" κάποιος να δηλώσει ένα λογαριασμό τότε αυτός αυτόματα θα περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο (η άρση του απορρήτου θα ισχύει παντού).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Προς το παρόν ας τραβήξουμε όλοι τα βυζιά μας, μπας και μακρύνουνε....
      Εκτός αν περιμένεις απ'τον antonis_, τη ντόρα-κωλομπαρίστρια και το βουνό-ηθικής τον βενιζέλο να κάνουν περιουσιολόγιο....

      Delete
  2. Το παράλογο αυτού που λέτε είναι ο βαθμός φακελώματος, που είναι τόσο κτηνώδης όσο και αδιανόητος. Πρώτον, φανταστείτε πόσο θ' αυξηθεί το μέγεθος της γραφιοκρατείας όσον αφορά την εκτέλεση μόνο αυτής της δουλειάς. Δεύτερον, κάθε φορά που θ' αφήνω κάτι σχετικά μικρό, που είναι (όμως) περιουσιακό μου στοιχείο, μα και μπρίκι να είναι, θα πρέπει να περνάει από την υπηρεσία. Τουτέστιν, ειδικά για τα πολύ δύσκολα να διερευνούνται, όχι μόνο καλό δε θα κάνει, αλλά θα προωθεί και την απάτη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νομίζω ότι όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
      Το ότι έχουμε ένα κράτος-μπουρδέλο (στην καλύτερη..) είναι αποτέλεσμα της ανάλογης πολιτικής βούλησης.
      Τόσο απλά!

      Τα περισσότερα από τα διαδικαστικά/διεκπεραιωτικά/γραφειοκρατικά προβλήματα που διαπιστώνεις, λύνονται με ένα μαγικό πράμα που λέγεται "μηχανογράφηση". Σου προσφέρει πολλές, φοβερές ευκολίες, εφόσον....τα θέλεις (ως κράτος).

      Τι πιο φυσικό, τι πιο λογικό, τι πιο δίκαιο ειδικά σ'αυτή την οικονομική κατάσταση της χώρας, να εφαρμοστεί ένα "πόθεν έσχες" για όλο το πληθυσμό.
      ("κι όταν λέμε όλοι, ενοούμε ΟΛΟΙ"..)

      Φυσικά και ΔΕΝ περιμένω να το κάνει ο antonis_. Αλλά όχι επειδή δεν γίνεται...:)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Δεν θα φακελωθούμε περισσότερο απ' ότι είμαστε τώρα (τουλάχιστον όσοι κάνουν ειλικρινείς δηλώσεις στην εφορία). Με τον κωδικό του taxisnet θα μπορούσε πολύ εύκολα ο καθένας να ενημερώνει ανά πάσα στιγμή την περιουσιακή του κατάσταση. Το σύστημα αυτόματα θα εντοπίζει τις ασυμβατότητες και θα ανάβει κόκκινο.
    Σκέψου όμως απ' την άλλη τα οφέλη: εκτός απ' την επιβολή δίκαιου φόρου, σε μια στιγμή παύει να υπάρχει φοροδιαφυγή!

    ReplyDelete