Tuesday 23 October 2012

για τους "εκτός πλάνου"

 
Η δημόσια υγεία… σκοτώνει τους ανασφάλιστους!
Ποσά εξωπραγματικά για έναν άνεργο, χωρίς ασφάλεια, ζητούν τα δημόσια νοσοκομεία για απλές εγχειρήσεις
23.10.2012
Της Αντιγόνης Ζυμπερδίκα

Δικαίωμα στην περίθαλψη για όλους απαίτησαν σήμερα τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα το δικαίωμα όλων για δευτεροβάθμια περίθαλψη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης στην κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ.


Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης παρέχει αφιλοκερδώς εδώ και ένα χρόνο τις υπηρεσίες του σε ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες. Όμως η πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν αρκεί στις περιπτώσεις των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας. Οι εθελοντές γιατροί αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να αλλάξει το νομικό καθεστώς και να επιτραπεί η δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και παραμένουν αποκλεισμένοι από τη δημόσια περίθαλψη.

Πόσο κοστίζει μία σκωληκοειδίτιδα;

Οι ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώσουν σε δημόσια νοσοκομεία 900 ευρώ για μία αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας, 1.500 ευρώ για αφαίρεση χολής, ενώ το κόστος για έναν ανασφάλιστο πολυτραυματία αγγίζει και τις 10.000 ευρώ. «Αυτά τα ποσά σκοτώνουν! Απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο νοσοκομείο.» υπογράμμισε ο εθελοντής γιατρός Θεόδωρος Σδούκος.
«Η μνημονιακή πολιτική έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με κριτήριο το κέρδος και την ανταποδοτικότητα. Αυτή είναι η πολιτική που σπρώχνει τους ανθρώπους στο θάνατο.» είπε ο οδοντίατρος και ιδρυτικό μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Θανάσης Κομνής.



Στο πλευρό των εθελοντών γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου συμπαρίσταται και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. «Είναι πολύ θλιβερό στις μέρες μας να μην έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο συνάνθρωποί μας οι οποίοι έτυχε να μην έχουν ασφάλεια και να είναι άνεργοι» επεσήμανε η εργαζόμενη του ΑΧΕΠΑ και εκπρόσωπος των εργαζομένων Σάρρα Αναστασιάδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των εθελοντών γιατρών και των ασθενών βρέθηκαν για τους στηρίξουν και γνωστοί Θεσσαλονικείς όπως ο επίκουρος καθηγητής Δημήτρης Λυβάνιος και ο φωτογράφος Βασίλης Παππούς.

 πηγή: unitedreporters

No comments:

Post a Comment