Thursday 28 April 2016

ψάρεμα σε λίμνες και ποτάμια του Καναδά


Λοιπόν, 6 χρόνια βαρβάτης κρίσης 3 και κάτι μνημόνια, ένα κούρεμα PSI, ένα κάρο γιούρογκρουπς, εκλογές, δημοψήφισμα, κωλοτούμπες, η κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω οικονομικά και αρκετούς αιώνες πίσω πολιτικά, με χιλιάδες Έλληνες να έχουν κουνήσει μαντήλι για άλλη γη άλλα μέρη, 2,3 γενιές τουλάχιστον χαμένες από χέρι και όλα αυτά γιατί?

Κάναμε τουλάχιστον ένα βήμα μακρυά από την οικονομική καταστροφή? Κάναμε κανένα βήμα μακρυά απ'τον μπαμπούλα της Δραχμής?

Όλα γύρω μας δείχνουν πως όχι. Όπως μας λέει και ο Tyler Durden στο zerohedge σήμερα, η κατάσταση έχει λίγο πολύ ως εξής:

Τα έσοδα είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Κάτι που ήταν πιο σίγουρο κι από τη βροχή της Μεγάλης Παρασκευής. Για το κενό αυτό, το φετινό αλλά και τα αναμενόμενα των επόμενων ετών, οι ξένοι δανειστές προτείνουν νέο μνημόνιο. Την ίδια βιόλα δηλαδή. Δανειούμπα, συνοδευόμενη από υφεσιακά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν την οικονομία σε ακόμα χειρότερο σημείο, με ακόμα μεγαλύτερα κενά να προκύπτουν, τα οποία για να καλυφθούν θα χρειάζεται νέο μνημόνιο κι άλλο δάνειο κ.ο.κ. [Όποιος νομίζει ότι με την ίδια αποτυχημένη συνταγή, μπορεί κάποια στιγμή να βγει φαγητό που θα τρώγεται, παραείναι φιλελές και να πάει να κοιταχτεί σε κάνα ψυχίατρο λέω εγώ.]

Ο Τσίπρας λέει "όχι". Δε νομίζω να έχει κάνα συνειδησιακό θέμα ο σύντροφος Αλέξης. Ρεαλιστικό είναι το "όχι" του. Ξέρει ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κάνουν καινούργιο συκώτι με τα δύο μνημόνιά του. 

Το αυγό στον κώλο όμως δεν το έχουν οι ξένοι αλλά εμείς. Γιατί? Για πολλούς λόγους. Αυτός όμως που καίει τον Τσίπρα στην παρούσα φάση είναι οι δόσεις που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες. Ξέρετε...για την αποπληρωμή των εθνοσωτήριων δανείων που πήραμε στα προηγούμενα μνημόνια. Και μπορεί τον Μάϊο να πρέπει να καλυφθούν "μόλις" 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων και τον Ιούνιο άλλα 705 εκατ. ευρώ, ο φετινός Ιούλιος όμως, φαίνεται να είναι ο μήνας της αποκάλυψης αφού θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ (σιξ σιξ σιξ, που λέει και η Λουκά). Τα φραγκοδίφραγκα των ταμειακών αποθεμάτων άντε να πληρώσουν τον Μάϊο και άντε με διάφορα από εδώ και από κει να πληρωθεί και ο Ιούνης. Το 3,number of the beast όμως του Ιουλίου, σε περιμένει να σε πάρει απ'το χεράκι και να σε οδηγήσει στα "αχαρτογράφητα νερά" της επίσημης χρεοκοπίας που μας έλεγαν και πέρυσι (και πρόπερσι και πριν 3 και πριν 4 χρόνια..)

Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε λεφτουδάκια. Άμεσα. Γι'αυτό και ο Τσίπρας ζητάει αυτά τα λεφτουδάκια μέσω της "πολιτικής λύσης" που ελπίζει να δοθεί σε μια Σύνοδο Κορυφής, για την οποία όμως προς το παρόν παίρνει τα μέζεά του από τον Τουσκ. Και επειδή η γνώμη του Πολωνού ξάδερφου του ντόναλντ ντακ δεν πιάνει και πολλά, πήρε χθες κι ένα συγυρισμένο nein κι από τον Σόϊμπλε.

Η παραίτηση στην ατμόσφαιρα είναι πηχτή σαν τη φθινοπωρινή πρωινή ομίχλη στην επαρχία της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ο κλασικός ο μαλάκας ο σέλινας ελπίζει σε Κούλη και Άδωνι και νομίζω ότι παραπλησίασε η ώρα για να κάνω την μεγάλη καριέρα που πάντα ήθελα στο ψάρεμα.

No comments:

Post a Comment