Friday 28 July 2017

τα μπουμπούκια και τα ζιζάνια


Αυτό είναι απόσπασμα από το υπόμνημα "διαμαρτυρίας" που έστειλε ο σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων στον Υπουργό Παιδείας κ.Γαμβρόγλου για το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία. Για την ιστορία, το υπόμνημα επεστράφει ως απαράδεκτο από τον Υπουργό.

"Σοβιετικού τύπου" λοιπόν η πρόβλεψη για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για "τα ΑμΕΑ" που λέμε. "Σοβιετία" η πρόβλεψη για ισότιμη πρόσβαση των ΑμΕΑ. Έτσι είναι. Η Αριστεία θα επιτευχθεί με τους Άριστους (που στην πράξη εννοούν τους πλούσιους, ποια "αριστεία" τώρα και παπαριές..). Βλέπετε τι προκρίνεται. Σχολεία μόνο για "άριστους", περίθαλψη στα νοσοκομεία μόνο αν είναι κερδοφόρα, τα δεδουλευμένα δεν είναι και απαραίτητο να καταβάλονται, όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει και η διάσημη καμπάνια διανομής σανού του ΣΚΑΪ, μετατρέπεται "μαγικά" στο "Όλοι ΝΑΖΙ μπορούμε".

Καταρχήν αν είχαμε Σοβιετία, δεν θα είχαμε ιδιωτικά σχολεία και όλους αυτούς που αντιδρούνε στην πρόσβαση των ΑμΕΑ οπουδήποτε, θα τους είχαμε να ανοίγουν το υπόγειο τούνελ που θα μας ενώσει με το κοσμοπολίτικο Βλαδιβοστόκ. 

Βέβαια οι ιδιώτες σχολάρχες στη συνέχεια "αιτιολογούν" την αντίδρασή τους μιλώντας για έλλειψη υποδομών και "ευελιξίας" για την πρόσβαση των ΑμΕΑ και μπλα μπλα μπλα..Το κλασικό επιχείρημα των απανταχού φιλελέδων. "Χωρίς κονδύλια δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική", "χωρίς λεφτά ο ανθρωπισμός είναι λαϊκισμός", τα γνωστά. Κι έτσι, και επειδή αντικειμενικά δεν έχουμε λεφτά, ας είμαστε κανιβαλάκοι ε?. Μεταμοντέρνοι ευγονιστές. Θυμίζουν τους ναζί του 1939.

Κάντε μια υπόθεση. Δεν έχουμε Σοβιετία μεν, αλλά έχουμε μια κυβέρνηση που την παλεύει για λίγο Σοσιαλισμό. Υπόθεση λέμε. Και αυτή η κυβέρνηση αποφασίζει να επιδοτεί την φοίτηση παιδιών από τις φτωχότερες γειτονιές σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία. Να υποχρεώσει δηλαδή κάθε ιδιωτικό σχολείο, μικρό ή μεγάλο, να έχει ένα ποσοστό, ας πούμε 10% μαθητών από λαϊκές, φτωχές οικογένειες. Να μην το "χοντρύνω" και βάλω και προσφυγόπουλα, ας το αφήσουμε με ελληνόπουλα. Όλο το κόστος λοιπόν της φοίτησης αυτών των παιδιών, θα το αναλάβει το Κράτος, ώστε να μην επιβαρύνεται ο καημένος ο επιχειρηματιούλης για να έχουν και παιδάκια από φτωχές οικογένειες την ευκαιρία να απολαύσουν τις χαρές και τα κομφόρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πως λέτε να αντιδρούσαν σε μια τέτοια απόφαση οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων? Μήπως θα μαζεύονταν με πολλούς από τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία σε κάνα Σύνταγμα, κραυγάζοντας περί "Σοβιετίας"?

Επιβεβαιώνεται συνέχεια. Φιλελές, εκσυγχρονιστής και ευρωπαίος και "όλοι μαζί μπορούμε" καιναχαμεναλέγαμε αλλά όταν είναι να έρθουν και προσφυγάκια ή ΑμΕΑ στο σχολείο του παιδιού του, απομακρύνεται περπατώντας σαν πάπια και χαιρετώντας ναζιστικά. Κατά τα άλλα, στην κοσμάρα του Άδωνι, οι ναζί είναι εθνικοσοσιαλιστές και άρα αριστεροί.

Κι επειδή ο Άδωνις και γενικότερα ο Αδωνισμός δεν είναι τυχαία φαινόμενα και το μυαλό πολλών έχει γίνει χυλός και αντιλαμβάνεται μόνο δίπολα και on/off, εννοείται ότι δεν επιτελείς το χρέος σου ως σύγχρονη, δημοκρατική πολιτεία, κάνοντας μόνο ένα από τα αυτονόητα, που είναι η απαξίωση τέτοιας φύσεως υπομνημάτων ως απαράδεκτα. Οφείλεις να διασφαλίσεις δημόσια, δωρεάν παιδεία υψηλού επιπέδου για όλους.

Απλά αναρωτιέμαι. Τι είδους παιδεία μπορεί να προσφέρει ένα σχολείο που αρνείται να δεχθεί ΑμΕΑ ή επιλέγει ταξικά τους μαθητές του?

"Παραγωγική" ακούγεται απ'το βάθος να πετάγεται ο €δουλος νεοφιλελές, μπερδεύοντας στο άριστο μυαλουδάκι του την εκπαίδευση με την κατάρτιση και κάνοντας να ξεκαρδιστούν μέχρι και οι (εναπομείνασες) κιμωλίες.

3 comments:

  1. Τελικά είσαι υπέρ ή κατά των εγγραφών ΑμεΑ (ή ΑμΕΑ) στα ιδιωτικά;

    ReplyDelete
  2. Κρατιέμαι πολλές μέρες τώρα με την υπόθεση της πρόσβασης ΑΜΕΑ σε ιδιωτικά σχολεία. Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας διαφωνεί, μεταξύ άλλων, με διάταξη που προβλέπει την εγγραφή ΑΜΕΑ και παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ιδιωτικά σχολεία όπως και να έχει. Δηλαδή, θα πηγαίνει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες σε ένα σχολείο, θα ζητήσει να εγγραφεί και θα συμβαίνουν δύο πράγματα: είτε θα υπάρχουν θέσεις και θα εγγραφεί, οπότε όλα καλά, ή θα πρέπει στην πράξη, βάσει της διαταξης, να βρεθεί θέση, διότι το σχολείο μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν το παίρνει εξαιτίας του ότι είναι ΑΜΕΑ και δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.

    Κι επειδή δεν μπορεί κανείς να μου χρεώσει έλλειψη ευαισθησίας για θέματα ΑΜΕΑ, καθώς ζω με έναν τέτοιο άνθρωπο στο ίδιο σπίτι, θα πω το εξής: το υπουργείο, ας πούμε, πως έχει καλή πρόθεση, να φροντίσει για την εκπαιδευτική κάλυψη ΑΜΕΑ και παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το ίδιο το κράτος, τι κάνει για τα δημόσια σχολεία; Για παράδειγμα, οι κτιριακές υποδομές ενός δημοσίου Λυκείου έχουν μια ράμπα ή ένα ασανσέρ; Θα σας πω εγώ: λίγα καλύπτουν πλήρως τις προϋποθέσεις, σε αντίθεση με πολλά ιδιωτικά σχολεία, τα οποία τα τελευταία χρόνια κάνουν τις υποδομές τους πιο φιλικές. Και, από το 2013 και μετά, τα ιδιωτικά σχολεία για να αδειοδοτηθούν, υποχρεούνται να είναι προσβάσιμα για ΑΜΕΑ. Τα δημόσια που δεν αδειοδοτούνται, δεν πειράζει, ας μην είναι.

    Κάτι ακόμα: ως προς τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ρωτάτε αν μπορεί να αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους; Όχι, γιατί το υπουργείο απαιτεί κάτι που το ίδιο μετά δεν επιτρέπει, δια της ακαμψίας του.

    Ακούω και κάτι άλλο, επιεικώς ηλίθιο: "Τα ιδιωτικά σχολεία δεν θέλουν ΑΜΕΑ γιατί τους χαλάνε τη μόστρα". Είναι, ειλικρινά, ό,τι πιο ανόητο έχω ακούσει αυτές τις μέρες. Σε τι ακριβώς χαλάει το Κολλέγιο, τον Μωραϊτη, τον Δούκα ή και άλλα, μικρότερα ιδιωτικά σχολεία, ένα ΑΜΕΑ αριστούχος; Ή, τι τα χαλάει γενικά; Για να το πούμε ωμά, πελάτης δεν είναι; Δεν πληρώνει; Φυσικά και πληρώνει!

    Αυτό που συμβαίνει είναι μια συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης του ιδιωτικού σχολείου, το οποίο έχει θέσει υψηλά standards ανταγωνισμού για τα δημόσια σχολεία. Και, επειδή το κράτος, διαχρονικά, δεν θέλει ή δεν μπορεί να διαμορφώσει ευθέως ανταγωνιστικό πλαίσιο, προσπαθεί να "κοντύνει" τον "αντίπαλο".

    Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, η δημόσια παιδεία νοσεί και το υπουργείο ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά κατά τα άλλα φταίνε τα ιδιωτικά σχολεία που επενδύουν στον βαλτότοπο. Μεγάλο λάθος τους!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ φίλε/η για την κατάθεση της άποψής σου. Τις ελλείψεις στα Δημόσια σχολεία και τα προβλήματα της Δημόσιας παιδείας τα γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι. Όπως γνωρίζουμε και την υποκρισία που στην πράξη καταλήγει ως αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων για το πρόβλημα. Αυτό που δεν βλέπω τουλάχιστον εγώ σε σχέση με αυτά που γράφετε, είναι αυτή η "συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης του ιδιωτικού σχολείου" που αναφέρετε. Που την είδατε?!! (γιατί εγώ άλλα βλέπω να απαξιώνονται και να δυσφημούνται συστηματικά επί χρόνια)..Και από ποιον γίνεται αυτή η προσπάθεια? Από τα ΜΜΕ που τους έχουν πελάτες-διαφημιζόμενους και τους γλείφουν πατόκορφα και ολημερίς? Ή μήπως από την μνημονιακότατη κυβέρνηση? Μη τρελαθούμε τώρα..
      Γράφετε "Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, η δημόσια παιδεία νοσεί"..Πρώτον γιατί να νοσεί? Δε κατάλαβα? Είναι οκ, πάμε παρακάτω? Δεύτερον ποιοι ωφελούνται απ'το γεγονός ότι η δημόσια παιδεία νοσεί? Και τρίτον, τι απαιτούμε όλοι εμείς οι πολίτες από την κάθε κυβέρνηση? Να φροντίσει να διορθώσει τη δημόσια παιδεία ώστε να πάψει να νοσεί ή "τουλάχιστον" να αφήσει (ανεξέλεγκτους..) τους όποιους ιδιώτες μπορούν, να "ανθίσουν"? Μας ενδιαφέρει να πάψει να υπάρχει βαλτότοπος, ή αρκούμαστε στο να μπορούν να ανθίζουν στον βαλτότοπο οι πιο "δυνατοί"?

      Delete