Wednesday 5 July 2017

πρώτη ύλη

Μέσα σ'αυτήν την αγριότητα των "ελεύθερων αγορών" και του καπιταλισμού που μας πάει γαμιώντας (σε Ανατολή και Δύση, πλέον), το να είσαι φιλελές προϋποθέτει μία απ'τις δύο συνθήκες: ή ανήκεις στην οικονομική ελίτ (οπότε κερδίζεις από όλη αυτή τη βαρβαρότητα και δεν σε αγγίζει), ή είσαι τέρμα ηλίθιος (αφού δεν καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό αργά ή γρήγορα αποβαίνει εις βάρος σου).

Επειδή τα πάντα στη ζωή και τη φύση είναι ντεγκραντέ, υπάρχουν και κάποιοι που είναι φιλελέδες από αυτοπεποίθηση, θεωρώντας εαυτούς "ξύπνιους", που θα καταφέρουν αργά ή γρήγορα να εισχωρήσουν στην πρώτη κατηγορία, αλλά δεν ξέρουν οι καημενούληδες ότι κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στη δεύτερη με την (μικροαστική) φαντασίωσή τους αγκαλιά (και τη γλίτσα του δρόμου ως μπόνους).


Το παραπάνω σίχαμα για παράδειγμα, εκ θέσεως ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Θυμίζει λίγο σε κυνισμό τη ρήση του δικού μας άδωνι, που είχε πει το περίφημο "όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει", αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά. Ο λατρεμένος αντιπρόεδρος, μας είπε κάτι που ισχύει. Είναι βάρβαρο μεν, απάνθρωπο, αλλά δατς λάϊφ σουίτχαρτ. Έτσι γίνεται στη φύση. Εκεί ο αδύναμος, αυτός που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, την έχει όντως άσχημα.

Εδώ έρχεται ο πολιτισμός, η εξέλιξη, η κυριαρχία της σκέψης πάνω στα ζωώδη ένστικτα και ο διαφωτισμός με κάποιες πανανθρώπινες αξίες που έφερε στο προσκήνιο, να μας ανυψώσουν λίγο, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε και λίγο πιο πέρα απ'το ατομάκι μας και να μην μένουν όλοι αυτοί εκτεθειμένοι σ'αυτή την βαρβαρότητα.

Υπάρχουν πολλοί, που όλα αυτά τα θεωρούν αυτονόητα, όπως και από την άλλη, υπάρχουν επίσης πολλοί, που τα βρίσκουν ανεδαφικά, γραφικά και αντιαναπτυξιακά. Ο καθένας με τις επιλογές του. 

Αυτό που λέει όμως το τραμποειδές, είναι τέρμα μαλακία και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, την υπαρκτή, την πανταχού παρούσα βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Αυτό που ξεστομίζει ο γερουσιαστής είναι συνέπεια γνωστής ψυχασθένειας, που προέρχεται από μακροχρόνια ή απότομη έκθεση σε εξουσία και χρήμα. Καταδεικνύει υψηλότερα λέβελ κανιβαλισμού από αυτό του κοινού, λούμπεν νεοφιλελέ.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι είναι η άλλη όψη του ίδιου, ματωμένου νομίσματος. Ίσως και να είναι. Ας μην ξεχνάμε ότι για πλανητάρχη έχουμε τον τραμπ. Η εποχή δείχνει να μην γνωρίζει από όρια. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είχε πει και εκείνη η καθηγήτρια του ΣΚΑΪ και του Ποταμιού, που όλως τυχαίως ήταν του μητσοτάκη βαφτισιμιά? ή ανηψιά?-θα σας γελάσω..Είναι και το άλλο. Αυτή καθαυτή η ΤΙΝΑ τους, το μόνο ανθρώπινο που έχει είναι πρώτη της ύλη.

5 comments:

  1. Όπως πάντα περιεκτικός, με επιχειρήματα και σεβασμό στον συνάνθρωπο. Γνήσιος εκφραστής του Συριζανελισμού.

    ReplyDelete
  2. Πολύ μίσος βγάζεις λούμπεν μικροαστέ δημόσιε υπάλληλε. Χαχαχα! Ξυδάκι και να διαβάζεις Μαρξ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΛΟΛ ρε! 7 η ώρα το πρωί!! ΧΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...
      Στο 'χω ξαναπεί. Δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης σου είπαμε και το άλλο: ότι σ'έχουμε γραμμένο στ'αρχίδια μας και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μας γράψεις κι εσύ στα δικά σου. Κι αν δεν έχεις, παλιά παπούτσια δε μπορεί, θα'χεις. Ή έστω, σταμάτα να πας παίρνεις στα σοβαρά. Δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε στα προβλήματά σου...Και ξέρεις γιατί? Γιατί είμαστε σε διαφορετικά σύμπαντα ρούλη. Και ξέρεις τι γεμίζει το μεσοδιάστημα μεταξύ των συμπάντων μας και λειτουργεί σαν εμπόδιο?. Μμμμμμ? Ένα τεράααααστιο ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ

      Delete
  3. Ξυδάκι φασιστάκο. Νευράκια; Χαχαχαχαχα!
    (φυσικά και είμαστε σε διαφορετικά σύμπαντα. Αδιανόητο το 7 το πρωί για έναν τεμπελάκο δημόσιο υπάλληλο, σε καταλαβαίνω).

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΛΟΟΟΟΛ....είσαι πολύ λίγος και πολύ χθεσινός για να μας νευριάσεις ή να μας τρολάρεις χαχανούλη.

      Ένα παλιό ινδιάνικο απόφθεγμα λέει να μην ανοίγεις κουβέντα στο ίντερνετ με φασίστες ή πολύ μαλάκες. Για να σε προστατεύσουμε λοιπόν (πόσο sic..με εμπνέεις μπαγασάκο), ήρθε η ώρα να πάρεις τον μπούλο σου και να βρεις αλλού να τραβάς πρωινιάτικα :)
      (μην το πάρεις προσωπικά, εγώ σε στηρίζω και κάνω κέφι την "αφοσίωσή" σου, αλλά ΟΛΟΙ οι άλλοι επιμένουν, ότι έχεις πάψει εδώ και καιρό να έχεις πλάκα)

      *και κάνει μια έτσι, και με μια αεροπλανική κίνηση και διπλό flip στον αέρα, προσφέρει στο pet τον μπούλο του, ως μια ευγενική και δροσερή χορηγεία της συντακτικής ομάδας και ένα ελάχιστο ευχαριστώ για την μέχρι τώρα προσφορά του στο blog.

      Delete