Wednesday 15 June 2011

Περί τρομοκρατίας των ελλειμμάτων



ΔΡΟΜΟΙ

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ , rvranas@dolnet.gr

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Για την τροµοκρατία...
... των ελλειµµάτων έγραφε τις προάλλες ο αµερικανός αρθρογράφος Ροµπ Χόρνινγκ στο περιοδικό «Ποπµάτερς». Και εξηγούσε πώς οι κυβερνήσεις χρησιµοποιούν το όπλο των µεγάλων αριθµών για να φορτώνουν µε ενοχές τον λαό, µολονότι είναι ο µόνος που δεν φέρει καµία ευθύνη γι’ αυτά τα ελλείµµατα.

Οι χαµένοι...
... από τις πολιτικές µείωσης των ελλειµµάτων που καταστρώνουν οι κυβερνήσεις είναι κυρίως όλοι όσοι δεν είναι «ραντιέρηδες», δηλαδή εισοδηµατίες που τρώνε από τα έτοιµα. Και ο οικονοµολόγος Πολ Κρούγκµαν διευκρίνιζε πως «αυτές οι πολιτικές εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά τα συµφέροντα των ραντιέρηδων, εκείνων δηλαδή που τα εισοδήµατά τους προέρχονται από τις µεγάλες περιουσίες τους, εκείνων που, συχνά ασυλλόγιστα, δάνεισαν τεράστια ποσά στο παρελθόν και που σήµερα προστατεύονται από τις απώλειες εις βάρος όλων των άλλων». Η ουσία της πολιτικής των ελλειµµάτων και των χρεών δεν είναι παρά η προστασία αυτών των δανειστών από ενδεχόµενες ζηµιές(µε την πληρωµή τους στο ακέραιο, µολονότι έχουν ήδη πληρωθεί µε υψηλά επιτόκια για το ρίσκο που ανέλαβαν) και η εξασφάλισή τους από τον πληθωρισµό που µειώνει την αξία των περιουσιών τους. Τα κέρδη που συσσωρεύουν ακόµη και µετά την κρίση δεν είναι η ανταµοιβή τους για τα κεφάλαια που διέθεσαν στην ανάκαµψη της οικονοµίας. Οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι έδωσαν τα πάντα, αλλά οι ραντιέρηδες του χρηµατοπιστωτικού τοµέα δεν δίνουν τίποτα πουθενά. Τα κεφάλαιά τους «κάθονται» στους ισολογισµούς τους.


Οι κυβερνήσεις...
... εξυπηρετούν τα συµφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Γι’ αυτό θεωρούν την επίµονη ανεργία ως ένα µόνιµο και φυσιολογικό χαρακτηριστικό του οικονοµικού τοπίου, ατυχές µεν, αλλά «διαρθρωτικό», που δεν έχει δηλαδή καµία σχέση µε τον ασφυκτικό βρόχο που πέρασε η τάξη των ραντιέρηδων στις εθνικές οικονοµίες. Από το ύψος των συµφερόντων της, η ολιγαρχία του χρήµατος υποστηρίζει πως η λιτότητα είναι αναγκαία και πως η µείωση των ελλειµµάτων ενθαρρύνει τον επιχειρηµατικό κόσµο να κάνει επενδύσεις και προσλήψεις. Οµως, η πράξη δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισµούς τους. Το πρόσφατο πείραµα λιτότητας στη Βρετανία έδειξε πως οιανελέητες περικοπές ακρωτηρίασαν τη ζήτηση και την ανάπτυξη, επειδή φτώχυναν όλοι παρεκτός από τους ραντιέρηδες. Ωστόσο, λέει ο Ροµπ Χόρνινγκ, πολλοί απλοί άνθρωποι υποκύπτουν στην απατηλή λογική της λιτότητας. Φτάνουν να πιστεύουν πως οι περικοπές των δηµόσιων δαπανών είναι κάτι ενάρετο. Και να θεωρούν το χρέος ηθικό παράπτωµα, µολονότι αυτό αποτελεί µια από τις κινητήριες δυνάµεις της οικονοµίας.


Οποιος...
... όµως δεν είναι παράσιτο, όποιος δεν ζει δηλαδή από τα έτοιµα αλλά είναι υποχρεωµένος να δουλεύει, πρέπει να ξεσηκώνεται εναντίον της λιτότητας, χωρίς να ιδρώνει καθόλου το αυτί του για τα ελλείµµατα. Τα ελλείµµατα δεν είναι δική του στενοχώρια. Τα ελλείµµατα, όσο κι αν φαίνονται µεγάλα στη γλώσσα των αριθµών, δεν είναι παρά η τροµοκρατία που ασκεί η ολιγαρχία του χρήµατος για να χειραγωγεί τους ψηφοφόρους και να προστατεύει τα δικά της προνόµια.

πηγή: ta nea

No comments:

Post a Comment