Wednesday 11 May 2011

Η μικρή αξία και το μεγάλο κόστος.



Πάνω από 60 πρόσφυγες αφέθηκαν να πεθάνουν μέσα σε έναν εφιάλτη αδιαφορίας που διήρκεσε 16 ημέρες πάνω σε ένα πλοιάριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian πλοίο με 72 πρόσφυγες , συμπεριλαμβανομένων αρκετών γυναικών και μικρών παιδιών, απέπλευσε στις 25 Μαρτίου από την Τρίπολη της Λιβύης με προορισμό το Ιταλικό νησί Λαπεντούσα. Παρά τα σήματα κινδύνου που εξέπεμψαν και τον εντοπισμό τους από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και ένα αεροπλανοφόρο, καμία επιχείρηση διάσωσής τους δεν πραγματοποιήθηκε, καταδικάζοντας τους περισσότερους από αυτούς σε θάνατο από πείνα και δίψα.


Το πλοίο μετέφερε 47 Αιθίοπες, 7 Νιγηριανούς, 7 υπήκοους Ερυθραίας, 6 Γκανέζους και 5 από το Σουδάν. 20 από αυτούς ήταν γυναίκες και δύο μικρά παιδιά (το ένα μόλις ενός έτους). Μετά από 18 ώρες πλεύσης παρουσιάστηκαν μηχανικά προβλήματα στο πλοίο και άρχισαν να χάνουν καύσιμα. Τότε εξέπεμψαν SOS και σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο όλα τα πλοία συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή (και ήταν πολλά) ήταν υποχρεωμένα να προστρέξουν σε βοήθεια. Αντί αυτού όμως μόλις ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε από πάνω τους, ρίχνοντάς τους νερά και μπισκότα.

Σε κάποιο σημείο στις 29 ή 30 Μαρτίου και σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους 9 επιζώντες του 24χρονου Αιθίοπα Kurke, το πλοίο τους χωρίς καύσιμα και έρμαιο στις διαθέσεις του καιρού και των ρευμάτων, προσέγγισε και ένα αεροπλανοφόρο το οποίο το μόνο που έκανε ήταν να στείλει 2 αεροπλάνα για αναγνωριστική πτήση από πάνω τους.

«Κάθε μέρα που ξυπνούσαμε, μετρούσαμε ζωντανούς» μαρτυρά ο Kurke, ο οποίος επέζησε πίνοντας τα ούρα του και «τρώγοντας» δύο σωληνάρια οδοντόκρεμα.. «Είχαμε φυλάξει ένα μπουκάλι νερό από το ελικόπτερο για τα δύο μωρά, ώστε να τα κρατάμε στη ζωή, ακόμα και μετά τον θάνατο των γονιών τους. Μετά από δύο ημέρες όμως δεν άντεξαν και αυτά, γιατί ήταν πολύ μικρά και αδύναμα».

Στις 10 Απριλίου το σκάφος ξεβράστηκε σε μια παραλία κοντά στην πόλη της Λιβύης Zlitan στην περιοχή της Misrata. Από τους 72 που ξεκίνησαν για το ταξίδι της Μεγάλης Φυγής μόνο 11 ήταν ακόμα ζωντανοί. Ένας από αυτούς πέθανε σχεδόν αμέσως, με το που πάτησαν στεριά, ενώ ένας ακόμη από τους επιζώντες πέθανε λίγο μετά στη φυλακή, αφού συνελήφθησαν από τις δυνάμεις του Καντάφι και κρατήθηκαν για τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Guardian το ελικόπτερο είχε σταλεί από τις αρχές της Μάλτας, ενώ το αεροπλανοφόρο ήταν το Γαλλικό Charles de Gaulle, κάτι που διαψεύδεται από τις δύο χώρες.

όλο το δημοσίευμα εδώ

No comments:

Post a Comment