Thursday 29 March 2012

σκοτεινές μέρες

11 Μαΐου 2011 είχαμε δημοσιεύσει το Η μικρή αξία και το μεγάλο κόστος, που ήταν μια μετάφραση του ρεπορτάζ του Guardian για την περιπέτεια 72 ψυχών που αφέθηκαν στην τύχη τους μεσοπέλαγα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να πεθάνουν από δίψα και πείνα. 
Η εγκληματική αδιαφορία που επέδειξαν τότε ΝΑΤΟικές δυνάμεις και ακτοφυλακές, έβγαζε μάτι, κάτι που είχε ως συνέπεια να διαταχθεί έρευνα. Αυτή κράτησε σχεδόν 9 μήνες και έχουμε νεώτερα που βρήκα στο tvxs:

Μια έρευνα εννέα μηνών του Συμβουλίου της Ευρώπης, των 47 κρατών που αποτελούν το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φέρνει στο φως ανθρώπινες και θεσμικές παραλείψεις που καταδίκασαν στο θάνατο τους πρόσφυγες που επέβαιναν σε ένα πλοίο στη Μεσόγειο, του οποίου η τύχη αγνοούνταν για μέρες, τον προηγούμενο Μάιο.


 Οι λανθασμένοι χειρισμοί στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων σε συνδυασμό με την ασάφεια στις κλήσεις της ακτοφυλακής για βοήθεια και την σύγχυση με τις αρμόδιες αρχές να στέλνουν τις ευθύνες από τον Άννα στον Καϊάφα, κατέδειξαν τη μακροχρόνια έλλειψη σχεδιασμού από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη στο θέμα της αυξημένης μεταναστευτικής εκροής από τη Βόρεια Αφρική, κατά τη διάρκεια της διεθνούς επέμβασης στη Λιβύη.

Όλοι θυμούνται το σκάφος με τους μετανάστες που «αφέθηκαν να πνιγούν» τον περασμένο Μάιο και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ελάχιστων επιζησάντων. Έχοντας φύγει από την Τρίπολη με 72 αφρικανούς μετανάστες και προορισμό την Ευρώπη, εμπλεκόμενο σε περιπέτειες στη θάλασσα, ουδέποτε βοηθήθηκε από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής οι οποίες ήταν ωστόσο σχετικά ενήμερες. Εκτός από 9 άτομα, όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες πέθαναν από τη δίψα και την πείνα, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και δύο μωρά.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε το γεγονός ως «μία σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη».
 
Ο Στρικ, ένας Ολλανδός, μέλος της επιτροπής του Συμβουλίου μετανάστευσης, προσφύγων και εκτοπισμένων ανθρώπων, δήλωσε με τη σειρά του πως: «Μπορούμε να μιλάμε όσο θέλουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σημασία της τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων, αλλά αν την ίδια στιγμή αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν - ίσως επειδή δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά τους, είτε επειδή προέρχονται από την Αφρική- αυτό δείχνει πόσο κενά είναι αυτά τα λόγια».

Παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ πως κανένα από τα πλοία του δεν έλαβε σήμα κινδύνου σχετικά με το μεταναστευτικό σκάφος, η έκθεση αποκαλύπτει πως οι κλήσεις κινδύνου όντως έγιναν από το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC), στη Ρώμη και η διάσωση θα ήταν εύκολη με την βοήθεια της Ισπανικής φρεγάτας Mendez Nunez που βρισκόταν κοντά στο σημείο και ήταν εξοπλισμένη με ελικόπτερα.
Επίσης σύμφωνα με την έκθεση άλλο ένα  ιταλικό αυτή τη φορά, πολεμικό πλοίο το Borsini, που δεν βρισκόταν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ ήταν κοντά στο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες όταν έγινε η κλήση κινδύνου. Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία, των οποίων τις σημαίες έφεραν η φρεγάτα και το πολεμικό Borsini εγκαλούνται στην έκθεση από τον εισηγητή.

Η έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης, την Πέμπτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι των 61 μεταναστών επί του σκάφους, καθώς και  των δύο ακόμη που πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους στη στεριά «θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το στρατιωτικό σκάφος πρέπει να ήταν υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: « Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το στρατιωτικό πλοίο που αγνόησε τις εκκλήσεις για βοήθεια του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες».
Ο 24χρονος Αιθίοπας επιζών, Αμπού Κούρκε Κεμπάτο δήλωσε πως ελπίζει η έκθεση να πιέσει το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή κοινότητα να αποκαλύψουν γιατί αφέθηκαν να πεθάνουν τόσοι πολλοί από τους φίλους του, δηλώνοντας «Κάθε βράδυ ξαναζώ τη πείνα, τη δίψα και το ''θάνατο'' από την αρχή. Αυτές οι δυνάμεις που ήξεραν ότι χρειαζόμασταν βοήθεια δεν έκαναν τίποτα. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

Το σίγουρο είναι πως το γαϊτανάκι των αρχών δεν έχει τέλος, με το ΝΑΤΟ να ισχυρίζεται ότι διαβίβασε το σήμα κινδύνου και προέβη σε όλες τις τυπικές διαδικασίες και τον Υπουργό Αμύνης της Ισπανίας να διατείνεται πως το Mendez Nunez δεν έλαβε καμία ειδοποίηση σχετικά με το σκάφος των μεταναστών.

Πηγή: Guardian
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

No comments:

Post a Comment