Wednesday 4 May 2016

οι τροφαντοί ποποί, μεζέδες

 

Το λέμε χρόοονια τώρα.
Τα μνημόνια είναι αποτυχημένα μέτρα απορρύθμισης και εν τέλει διάλυσης της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, τα οποία συνοδεύονται (ως αντάλλαγμα) με μεγάλο δανεισμό μας.

Τι γίνανε τόσα λεφτά που μας δάνεισαν?...Μα φυσικά τα δώσαμε πίσω για να σωθούνε οι μεγάλες και εν πολλοίς σάπιες ευρωπαϊκές τράπεζες, να μην καθυστερήσουμε ούτε μία δόση και φυσικά να υπάρξει ο χρόνος ώστε να μετακυλήσει το χρέος μας από τις τράπεζες στους προϋπολογισμούς των χωρών, δηλαδή στους άλλους ευρωπαίους πολίτες. Κατάσταση win-win δηλαδή για τους δανειστές μας. Διότι αυτός ο φαύλος κύκλος που μας έχουν βουτήξει, υπάρχει για να εξασφαλίζει τις δοσούλες και τα τοκάκια τους. Είναι βλέπετε και το άλλο. Μια χώρα με υγεία, με κοινωνία ζωντανή, με πολίτες ενεργούς και με την αίσθηση της ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, είναι δύσκολο να ανεχτεί να συνεχιστούν οι ανθρωποθυσίες για να πληρώνει με συνέπεια τις προκαθορισμένες ως το 2051 δοσάρες των μνημονιακών δανείων. Μια μπανανία όμως θα πληρώσει. Έστω και σε είδος.

Δεν τα λέω εγώ αυτά, ο άσχετος λαϊκιστής που μ'έχουν βαρέσει οι ιδεοληψίες και η χαζομάρα στο κεφάλι. Το λέει η περίφημη και έγκριτη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. 
Η οποία δημοσιεύει σήμερα 24σέλιδη έρευνα της "Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή λιγότερο από το 5% των δανείων πήγαν στον προϋπολογισμό και εις όφελος των πολιτών. Όοοολο το άλλο επέστρεψε όπως ήρθε (και μάλιστα με τόκο) στις μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να μην αυξηθούν οι μαύρες τρύπες τους με την τρύπα των "βρωμοελλήνων".


«Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η "Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Και όποιος τελειωμένος φιλελές έχει καταπιεί τόνους καθεστωτικού σανού και δυσκολεύεται να πιστέψει τους γερμανούς, ας διαβάσει τους Άγγλους που είπαν τα ίδια ένα χρόνο πριν.

Ακούω τον τζημερόμορφο φελλό στο βάθος να σκούζει "τουλάχιστον ας εφαρμόζαμε σωστά τα μνημόνια, ώστε να είχαμε μεταρρυθμιστεί και σωθεί". 
Τα έχουμε ξαναπεί. Ιστορικά αν το δεις, μας αξίζουν μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Διότι όσο ο τράχηλος του Έλληνα υπομένει ζυγό, αυτός νομίζει ο τροφαντός ποπός του θα τη γλυτώσει και δεν θα γίνει μεζές για τα χρυσά πηρούνια των μεγαλοκανιβάλων.

No comments:

Post a Comment