Saturday 6 February 2016

Reykjavik Rising

             

Τον Οκτώβριο του 2008 η Ισλανδία χτυπήθηκε με μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές που βίωσε ποτέ έθνος στην ιστορία. Η απάντηση των πολιτών ήταν να βγουν στους δρόμους δημιουργώντας αυτό που είναι τώρα γνωστό ως "Επανάσταση της κατσαρόλας και του τηγανιού".

Προς απάντηση σε αυτήν την συνομωσία της σιωπής που υπάρχει στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης για αυτήν την επανάσταση, βγήκε το "Reykjavik Rising" το οποίο διερευνά το πώς και το γιατί οι άνθρωποι της Ισλανδίας αντιστάθηκαν στα μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση τους μετά την κρίση του 2008 και πώς ανάγκασαν την κυβέρνησή τους να παραιτηθεί, σε μια προσπάθεια να σφυρηλατήσουν μια νέα πολιτική πορεία.

Γυρισμένο στο Ρέικιαβικ μεταξύ του 2012 και του 2014, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές της επανάστασης και ακολουθεί το πιο σημαντικό εθνικό δημοψήφισμα στην ιστορία της Ισλανδίας το οποίο έδωσε στον ισλανδικό λαό την ευκαιρία να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει ένα σύνταγμα που είχε δημιουργηθεί μέσα από ένα δημοφιλές λαϊκό κίνημα. Μέσα από αυτό αποκαλύπτεται η σύγχρονη ιστορία του Ισλανδικού έθνους και της επανάστασής του, αλλά και ποια διδάγματα μπορούν να αντληθούν συνολικά από τις εμπειρίες του.

Το Ισλανδικό θαύμα που αναδείχθηκε μέσα από την αντίσταση των Ισλανδών, αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα της αυξανόμενης διεθνούς τάσης που θέλει τα λαϊκά κινήματα να αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο εις βάρος της παραδοσιακής πολιτικής. Το ντοκιμαντέρ αυτό δίνει μια επίκαιρη εικόνα αυτού του κινήματος και της προσπάθειάς του να αλλάξει το πρόσωπο της Δημοκρατίας και να επαναφέρει στο προσκήνιο την ουσία της.

2 comments:

  1. den yparchei me ellhnikous ypotitlous? tha yparxei me ellhnikous ypotitlous?

    ReplyDelete
    Replies
    1. δυστυχώς δεν το βρήκα με υπότιτλους φίλε ανώνυμε

      Delete