Monday 13 May 2013

τι ΔΕΝ θα μας πούνε οι ευαγγελατομπάμπηδες και τρεμοπρετεντεραίοι


REUTERS «Τρίτη φορά νόμος έκτακτης ανάγκης από Σαμαρά, για να δείξει στους ξένους ότι η χώρα στηρίζει αντιλαϊκά μέτρα»

H Ελλάδα επικαλείται έκτακτες εξουσίες για να εμποδίσει απεργία των δασκάλων.

(Reuters) – Η Ελλάδα απείλησε τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σύλληψη, εάν προχωρήσουν σε μια πανεθνική απεργία που θα μπορούσε να διαταράξει τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, οι οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.

Είναι η τρίτη φορά φέτος που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επικαλείται τον νόμο έκτακτης ανάγκης για να αναγκάσει απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, προσπαθώντας να δείξει στους ξένους δανειστές που δανείζουν την Ελλάδα ότι η χώρα είναι προκολλήμένη στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των συντηρητικών, θέλει οι δημόσιοι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να δίνουν δύο περισσότερες ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα και να μεταθέσει 4.000 από αυτούς σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει τα κενά της στελέχωσης.

Το σωματείο που εκπροσωπεί τους καθηγητές, η ΟΛΜΕ, αναφέρει ότι σύμφωνα με το σχέδιο, περίπου 10.000 καθηγητές μερικής απασχόλησης θα μπορούσαν να απολυθούν  όταν λήξουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου τους.

Έχει εξαγγείλει μια 24ωρη απεργία κατά το ξεκίνημα των εξετάσεων, στις 17 Μαΐου και κυλιόμενες απεργίες την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να κινητοποιήσει με την βία τους εργαζόμενους σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών, φυσικών καταστροφών ή κινδύνων για την δημόσια υγεία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, στην εξουσία από τον περασμένο Ιούνιο, έκανε αυξανόμενη χρήση των εξουσιών αυτών, σπάζοντας απεργίες διάρκειας μίας εβδομάδας, νωρίτερα φέτος από ναυτεργάτες  που οδήγησε σε έλλειψη τροφίμων sτα νησιά και από εργαζόμενους του μετρό που διατάραξαν την συγκοινωνία στην πρωτεύουσα.

Η ΟΛΜΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας την Δευτέρα και κάλεσε τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά συνδικάτα τομέα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας, να διοργανώσουν γενική απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης στις 17 Μαΐου.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υπηρετήσουν μέσω της πολιτικής επιστράτευσης και να πάνε στην δουλειά εκείνη την ημέρα, διαφορετικά θα συλληφθούν.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι η απαγόρευση της απεργίας ήταν αναγκαία επειδή οι μαθητές είχαν ένα "ιερό δικαίωμα" να κάνουν εξετάσεις χωρίς διακοπή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και να ανοίξει διάλογο με τους δασκάλους μετά τις εξετάσεις.

"Αυτές οι απειλές από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του είναι ευθέως εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της κοινωνίας," ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του, ο οποίος αντιτίθεται στο μνημονιακό πρόγραμμα της χώρας.

Η κυβέρνηση έσπασε ένα ταμπού περασμένο μήνα, συμφωνώντας να απολύσει 15.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του 2014, ένα βασικό αίτημα από τους δανειστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να πληρούνται οι  προϋποθέσεις για περαιτέρω δάνεια διάσωσης.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: LEFTeria-news

No comments:

Post a Comment