Sunday 24 March 2013

ο "πραγματισμός" σας και τα ρέστα μας

Μπλάιντ

Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2013

Σήμερα, αύριο, τις επόμενες βδομάδες, ας ζήσουν τις μεγάλες τους στιγμές και την στον ουρανό την γύρευαν στη γη την βρήκαν δικαίωσή τους, όλοι όσοι μια τριετία τώρα ηρωικά και με αυταπάρνηση δεν κουράστηκαν να υπερασπίζονται τα ανυπεράσπιστα και δεν το έβαλαν κάτω προσπαθώντας να μας πείσουν πως δεν γίνεται αλλιώς: η «πραγματικότητα» τους φαίνεται να κερδίζει.

Ωστόσο, όταν μια κατάσταση παγιώνεται στη συνείδηση του κόσμου ως εντός ή εκτός εισαγωγικών τυραννική (ακόμη και αν πρόκειται για την τυραννία της ίδιας της πραγματικότητας), όταν εκλείπει η με τη στενή έννοια του όρου πολιτική ελπίδα, κάτι άλλο θα βρεθεί να την υποκαταστήσει.

Πανηγυρίστε τον θρίαμβο του πραγματισμού σας, επιβάλετε τρισχειρότερα μέτρα τώρα που θα έχετε και το βολικό επιχείρημα, συνεχίστε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο τον δρόμο που έχετε τραβήξει: όταν η «λογική» σας βάζει απέναντί της το συναίσθημα και το ενοχοποιεί, όταν η λογική σας είναι η λογική του στενού δικού σας συμφέροντος, κάποια στιγμή το συναίσθημα θα πνίξει τα πάντα και τότε δεν θα υπακούει σε καμιά λογική, θα γίνει απελπισία και τυφλή οργή και αίμα.

Δημοκρατία και τρόμος είναι έννοιες ασύμβατες, κι αν συμβαδίσουν θα συμβαδίσουν προσωρινά και έκτακτα. Δημοκρατία και συντριβή των πολιτών δεν πάνε μαζί.

Η γερμανική ευρωζώνη βλάπτει σοβαρά τις δημοκρατίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Αν η πραγματικότητά σας δεν προσφέρει ελπίδα παρά μόνο δίκαιη τιμωρία και υπόσχεση συνολικής εξαθλίωσης, αυτή είναι μια πραγματικότητα που αδυνατεί να υποστηρίζεται για πολύ ακόμη με τα ΜΑΤ και τα Μega: θα χρειαστεί να περάσετε στο επόμενο πολιτειακό στάδιο, και πιθανότατα η αφορμή θα σας δοθεί απλόχερα, αφού όταν σπέρνεις απόγνωση κάποια στιγμή θα θερίσεις και απεγνωσμένες αντιδράσεις.

πηγή: old-boy

No comments:

Post a Comment