Monday 4 March 2013

ολιγαρχία

 
"Η δικτατορία των ελίτ στην Ελλάδα": αλήθειες που σκοτώνουν από τον Θάνο Δημάδη

Με κείμενο που υπογράφει στην Huffington Post

Κατά της "δικτατορίας των ελίτ στην πολιτική, τα μίντια και την οικονομία" βάλλει ο γνωστός δημοσιογράφος του Alpha. Σε κείμενό του στην Huffington Post, ο Θάνος Δημάδης κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός φαύλου κύκλου στην Ελλάδα "μέσα στον οποίον οι πολιτικοί, τα μίντια και οι προνομιούχοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους υπό την μορφή επιρροής τους στην λήψη πολιτικών αποφάσεων, την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, και την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς το ρίσκο ανεπιθύμητων εμποδίων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον έλεγχο του κράτους". Προσθέτει ότι αυτές οι "ελίτ" είναι που οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή χρεοκοπημένη κατάσταση, την ίδια ώρα που υπόσχονται ότι μπορούν να την βγάλουν από αυτήν. "Μπορούν άραγε;" αναρωτιέται ο δημοσιογράφος για να δώσει την απάντηση πως ούτε οι Έλληνες ούτε πολλοί εκτός χώρας το πιστεύουν αυτό.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το κομμάτι του άρθρου του Θάνου Δημάδη που αναφέρεται στους λόγους που οι Έλληνες αντιδρούν. Όπως λέει ο δημοσιογράφος "είναι λάθος να θεωρούν οι διεθνείς παρατηρητές ότι ο κόσμος στην Ελλάδα διαμαρτύρεται απλά εναντίον των μέτρων λιτότητας που παίρνονται. Αυτή είναι η μία πλευρά της αλήθειας. Η όλη αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους εναντίων των περικοπών λιτότητας γιατί ενώ βλέπουν τις συντάξεις και τους μισθούς τους να κόβονται, ταυτοχρόνως βλέπουν αυτές τις ελίτ να παραμένουν ισχυρές προστατεύοντας τα κεκτημένα τους". Και προσθέτει: "η ανηθικότητα των ελίτ την Ελλάδα συνίσταται στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα ειδικά προνόμιά τους την ώρα που εξαναγκάζουν τους πολίτες να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες στα εισοδήματά τους και να παραδώσουν εργασιακά τους δικαιώματα".

Και παρακάτω περιγράφει τον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι ελίτ στην Ελλάδα: "Κατά πρώτον, το παιχνίδι δεν παίζεται με τους όρους της αξιοκρατίας, αλλά με κριτήρια της κοινωνικής τάξης, της πολιτικής δύναμης και των προσωπικών γνωριμιών που πρέπει κάποιος να έχει για να επιβιώσει επαγγελματικά και οικονομικά στην Ελλάδα. Κατά δεύτερον, τα μίντια παραμένουν διεφθαρμένα και εξαρτημένα από την κυβέρνηση ως ένας τρόπος να εξασφαλίσουν την χρηματοδότησή τους από το τραπεζικό σύστημα και να κερδίσουν ένα είδος ασυλίας για κάθε οικονομική παρανομία τους. Τα μίντια χρειάζονται έτσι την κυβέρνηση, όσο και η κυβέρνηση τα έχει ανάγκη για να προπαγανδίζει το μήνυμά της. Κατά τρίτον, η πολιτική συνεχίζει να είναι ένα κλειστό κλάμπ για λίγους, που έχουν την εύνοια των δύο άλλων μερών των ελίτ (των μίντια και των πλουσιών).

Ο Θάνος Δημάδης καταθέτει την άποψη ότι είναι αυτές ακριβώς οι ελίτ που όσο πιο δυνατές γίνονται, τόσο πιο πολύ στρέφουν μια μερίδα του κόσμου στην Ελλάδα να βρει καταφύγιο στον εξτρεμισμό, όπως δείχνει η άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, και τον συντηρητισμό που σαρώνει την ελληνική κοινωνία.

πηγή: ramnousia

No comments:

Post a Comment