Wednesday 18 December 2013

χρυσό παιδί, με όραμα


Ζητούνται απαντήσεις που αξίζουν χρυσό

17 Δεκεμβρίου 2013

"Καυτά" ερωτήματα προκύπτουν μετά την δημοσίευση του "πόθεν έσχες" του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη που αποδεικνύει την σύνδεση του με εταιρεία η οποία συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα που "εποφθαλμιά" τον ελληνικό χρυσό στη Βόρεια Ελλάδα. Μια επένδυση που μάλιστα εντάχθηκε στις διαδικασίες fast track τον Σεπτέμβριο του 2012, επί υφυπουργίας Νότη Μηταράκη, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση πεπραγμένων του Invest in Greece, φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Μηταράκης σύμφωνα με τη δήλωση "πόθεν έσχες" που κατέθεσε, εμφανίζεται να κατέχει τίτλους αξίας 155.000 λιρών Αγγλίας της εταιρείας Fidelity η οποία συνδέεται με την Eldorado Gold και η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη Χαλκιδική και τη Θράκη.

Όπως ο ίδιος ο υφυπουργός παραδέχτηκε σε επεισοδιακή συνέντευξη του την Τρίτη, στο Hot Doc Radio και στον Κώστα Βαξεβάνη, πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια συνταξιοδοτικού προγράμματος της εταιρείας στην οποία εργαζόταν πριν έλθει στην Ελλάδα και γίνει υφυπουργός.

Σημειώνεται ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ειναι επενδυτικά προϊόντα τα οποία η αξία τους ανεβαίνει ή κατεβαίνει ανάλογα με την πρόοδο των επενδύσεων της εταιρείας που τα εκδίδει.

Υπό αυτό το πλαίσιο, τίθεται το ερώτημα εάν είναι συμβατό ένας υπουργός να συνδέεται άμεσα με εταιρεία η οποία αναλαμβάνει την εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου.

Μάλιστα, κ. Μηταράκης ειναι υφυπουργός αρμόδιος για θέματα επενδύσεων, μεταξύ άλλων και των επενδύσεων που αφορούν στον χρυσό. Οι αρμοδιότητες του ως "υπέρ-υφυπουργού των επενδύσεων" καθορίστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 6 Ιουλίου του 2012, τρεις εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές.

Δύο μήνες μετά τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του Invest in Greece, φορέα ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, υφυπουργός στο οποίο ειναι ο κ. Μηταράκης,  ο τομέας fast track ανέλαβε την αδειοδότηση της επένδυσης στο Πέραμα του Έβρου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη κίνηση του κ. Μηταράκη ως υφυπουργού ήταν να επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να αλλάξει την γνώμη των τοπικών παραγόντων υπέρ της επένδυσης.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης στο koutipandoras.gr, ο κ. Μηταράκης προσπάθησε να τον πείσει για την χρησιμότητα της επένδυσης κι όταν ο Δήμαρχος του εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ίδιου και της τοπικής κοινωνίας και του υπέβαλλε αίτημα για άλλες επενδύσεις, ο κ. Μηταράκης του απάντησε: "Δεν με ενδιαφέρει κάτι άλλο. Ήρθα μόνο για την επένδυση στον χρυσό".

Στο koutipandoras.gr μίλησε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιαννακίδης ο οποίος επιβεβαιώνει ότι ο κ. Μηταράκης πήγε σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές στην περιοχή προκειμένου να ζητήσει από τους τοπικούς παράγοντες την αλλαγή στάσης τους στο ζήτημα.

Η επένδυση στη Θράκη ουσιαστικά πάγωσε με τη σύμφωνη γνώμη και του πρωθυπουργού, παρόλα αυτά ο κ. Μηταράκης φαίνεται να επιμένει τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία την "αναγκαιότητα των επενδύσεων". Όπως έκανε και τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, όταν ερωτώμενος για τις Σκουριές απάντησε ότι "στηρίζει τις επενδύσεις που έχουν εκπληρώσει περιβαλλοντικούς όρους και έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις". Ή όπως έκανε μιλώντας τον Νοέμβριο πάλι στην εκπομπή Hot Doc Radio του Κώστα Βαξεβάνη όταν και δήλωσε: "Δεν ακυρώνω τις συμβάσεις για τα μεταλλεία γιατί κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα".

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης πριν από ένα μήνα περίπου αρνήθηκε ότι είχε εργαστεί στην εταιρεία Fidelity η οποία έχει σχέση με την El Dorado Gold που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Μηταράκης, πάλι σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη, είχε πει ότι δούλευε "σε άλλη Fidelity η οποία ειναι θυγατρική της αμερικανικής Fidelity και η οποία δεν έχει καμία σχέση με την επένδυση της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα".

Ένα μήνα μετά όμως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, παραδέχτηκε αυτό που είχε διαψεύσει. Ότι όντως εργαζόταν στην εταιρεία που έχει σχέση με το σχήμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού στην οποία μάλιστα, σύμφωνα με την δήλωση "πόθεν έσχες" που κατέθεσε, κατέχει τίτλους αξίας 155.000 λιρών Αγγλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για "συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας στην οποία εργαζόταν" και το οποίο "δεν μπορεί να αγγίξει πριν συνταξιοδοτηθεί".

Η συνέντευξη εξελίχθηκε με επεισοδιακό τρόπο καθώς στην παρατήρηση ότι οι τίτλοι αυτοί στη δήλωση «πόθεν έσχες» του υφυπουργού δηλώθηκαν με τον κωδικό «7», που αναφέρεται στα αμοιβαία κεφάλαια, ο κ. Μηταράκης εξανέστη, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Μίλησε ακόμα για «κατεστημένο» που θα πρέπει να συνηθίσει ότι θα ασχολούνται με την πολιτική και αυτοί που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, και όχι μόνο οι ανεπάγγελτοι και οι αργόσχολοι, ενώ μετά από έντονο διάλογο και κατηγορίες από μέρους του για πολιτικά συμφέροντα, ο κ. Μηταράκης έκλεισε αιφνιδιαστικά το τηλέφωνο, αποφεύγοντας να παράσχει περισσότερες εξηγήσεις…

Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση ειναι τα εξής:
 
·  Είναι συμβατό ένας υπουργός, αρμόδιος για θέματα επενδύσεων, να συνδέεται άμεσα με ιδιωτική εταιρεία η οποία αναλαμβάνει επένδυση που αφορά στην εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου;
·  Έχουν επενδυθεί στο έργο εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ελληνικού χρυσού τα αμοιβαία κεφάλαια αξίας 155.000 λιρών της εταιρείας Fidelity που κατέχει ο κ. Μηταράκης;
·  Γιατί ένας υφυπουργός αρμόδιος για θέματα επενδύσεων, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται μόνο για την επένδυση στον χρυσό;
·  Γιατί ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεσμευτεί απέναντι στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για "επανεξέταση" του θέματος, ο κ. Μηταράκης επιμένει με δηλώσεις του για την "αναγκαιότητα προώθησης των επενδύσεων στον χρυσό"; 
 

No comments:

Post a Comment